Афиш Живопис Топ — 16 февруари 2021

150057271_251320849796199_4629179313099429879_oСтоличната галерия Depoo представя изложбата H2O – ТАНЦЪТ НА КАПКИТЕ на художника Цветан Стоянов. Тя може да бъде разгледана между 18 февруари и 5 март 2021 г.
Цветан Стоянов разказва, че чрез проекта „H2O – Танцът на капките“ се вглежда в безкрайните богатства на водата и нейната красота в различните по форма капки. Това е нов етап от дългосрочен авторски замисъл, който реализира в поредица самостоятелни изложби през последните десет години. В него търси метаморфозите на водата в различни състояния, представени със средствата на изобразителното изкуство. В капките открива играта на цветове и сенки, вълшебното пречупване на светлината и разнообразието от трансформации на форми и внушения.
В покоя и движението на капките вижда сякаш запаметени трансцендентни послания. За него те маркират своеобразен музиклен ритъм и трасират своя космически танц неподвластен на времето и пространството. Съдържат в концентриран вид първичното – началото и края на битието. Капката е изначална субстанция за човешкия живот и притежава важна символика.
Рисунките в настоящия проект са изпълнени в монохромна гама, която е оживена с геометрични цветни акценти. Тези ярки петна се противопоставят на малките и детайлно изрисувани форми, оформящи танца на капките. По този начин авторът осмисля ценността на водата и нейното космическо значение.
Дали е така? Нека всеки сам види
Художникът Цветан Стоянов е роден в гр. София, България. Завършил е Художествената гимназия за изящни изкуства „Акад. Илия Петров”, a по-късно се дипломира в специалност „Стенопис” в Националната художествена академия. Работи в областта на живописта, декоративно-монументалните изкуства (витраж, стенопис, мозайка, скулптура), рисунката и графичния дизаин. Има множество реализирани стенописи и витражи, както и изпълнени проекти за запазени знаци на фирми в България, Англия и Чехия, корици на книги, брошури и разнообразни рекламни материали.. Цветан Стоянов участва още в множество общи художествени изложби, както и в Международни пленери по живопис пленери в България, Македония, Гърция, Италия и Русия. Има реализирани девет самостоятелни изложби в София, Москва, Будапеща, Дупница и Стара Загора. Характерна черта на неговия творчески път е стремежът към експериментиране в областта на цвета, формата и композицията. Интересува се и работи още в областта на абстрактния образ, като прави свободни пластически и цветови интерпретации.
Участва и печели редица конкурси и международни фестивали.
Негови произведения са притежание на колекционери от България, Франция, Великобритания, Белгия, Индонезия, Египет, Йордания, Обединени Арабски Емирства, САЩ, Германия, Гърция, Чехия, Унгария, Турция, Македония, Сърбия, Русия, Холандия, Азербайджан, Монголия, Армения.
В момента преподава в Националната художествена академия, дисциплината “Рисуване”. Има академична длъжност доцент.
От 1993 г. е член на Съюза на българските художници.
От 1997 г. е лицензиран експерт по „Българско изобразително изкуство, декоративно-монументално изкуство, витраж и мозайка“.

Share

About Author

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>