Афиш Галерии Топ — 03 февруари 2021

32268_1Варненската Арт Галерия “Ларго” представя Международната сборна изложба “Графика и рисунка“, която може да бъде разгледана до16 февруари 2021

На 1 февруари 2021, спазвайки традицията, Арт Галерия “Ларго” представи в първата за годината изложба графики и рисунки. В сборната експозиция се показват както автори от България, така и майстори на екслибриса от целия свят.

В изложбата са включени българските художници Андрей Даниел, Валентин Петров, Ванко Урумов, Васил Ангелов, Венцеслав Антонов, Веселин Дамянов-Вес, Веселин Начев, Владимир Чукич, Володя Вълчев, Георги Баев, Димитър Митаров, Димитър Трайчев, Димо Колибаров, Едуард Пенков, Иван Кирков, Иван Стратиев, Калина Кралева, Мария Зафиркова, Милена Димитрова–Лена, Милко Божков, Петър Лазаров, Петър Чиновски, Румен Малчев, Румен Нечев, Светлин Русев, Стоимен Стоилов, Стоян Цанев, Христо Найденов, Цветан Казанджиев, Юлиан Йорданов, Янко Ненов.

От колекцията с екслибриси на галерия “Ларго” са включени творби на Алперен Гюлду (Турция), Ана Цвежич (Сърбия), Анастасия Мелникова, Аркадий Пугачевски, Константин Антюхин, Руслан Агирба и Уляна Турченко от Украйна, Владислав Квартални, Роман Сустов и Юрий Яковенко от Беларус, Гюнтер Хюбер и Рената Реа Симликова от Чешка Република, Евгений Делекта и Кшищоф Марек Бак от Полша, Елена Давичино (Аржентина), Ичибун Сугимото и Кацунори Хаманиши от Япония, Кун Уанг (Китай), Мария Мадалена Тучели (Италия), Мартин Байенс (Белгия), Юрий Ноздрин (Русия).

Ценителите могат да видят както творби на значими имена, дали своя отпечатък върху българското и световно изкуство, така и графики на млади художници в началото на своя творчески път. В изложбата „Графика и рисунка” са представени творби, изпълнени както с традиционни графични техники като офорт, акватинта, суха игла, мецотинто, литография и алграфия, така и по-рядко срещани като монотипията или екзотични като игла върху фото хартия.

В изложбата ще си припомним майсторството и високата художествена стойност на творбите на напуснали ни великолепни български автори. Офортът „Страдание” на Светлин Русев е несъмнено една от най-стойностните творби в експозицията. Чрез естетските и изящни литографии на Володя Вълчев, Андрей Даниел, Стоян Цанев, Ванко Урумов и Иван Кирков ще си припомним с обич тяхното голямо въображение, лекота на рисунъка и поетичен изказ. Особено интересен акцент в изложбата е стара, но изключително актуална за днешното време творба „Забрана” на бургазлията Георги Баев, изпълнена в графичната техника ситопечат. Посмъртно ще отдадем почит на двама рано отишли си автори – прекрасния ловешки график Едуард Пенков и самобитния варненски художник Димитър Митаров, познат главно със своята живопис, но представен в изложбата с две графики.

Шестващите с успех в редица европейски галерии творци Милко Божков, Веселин Начев, Стоимен Стоилов, Димо Колибаров, Иван Стратиев, са гордост за всяка графична колекция. В експозицията те са представени с литографии, с изключение на носителя на Хердерова награда проф. Стоимен Стоилов, от когото зрителите ще видят офорт от цикъла “Echoes”. С по една творба са представени обичаното варненско артистично дуо Димитър Трайчев и Мария Зафиркова.

От Пловдив идва новият за галерия “Ларго” автор Янко Ненов, който ще бъде представен с шест творби от цикъла „Шах Капричо”, изпълнени със сложни композиции и с използването на няколко графични техники – алграфия и преге. Също от Пловдив е един от любимите автори на галерията – Румен Нечев. Той показва в изложбата три рисунки смесена техника от цикъла „Сполия”, за който през 2013- та година получава Награда Пловдив за изобразително изкуство.

Със серия рисунки и един офорт участва многократно награждаваният за постиженията си в областта на графиката ямболски художник Цветан Казанджиев. От Ямбол е също и Румен Малчев, интересен и тачен български наивист. Той ще покаже в изложбата деликатни, сложноцветни и поетични рисунки, изпълнени със собствена авторова техника. В изложбата сме подготвили и седем рисунки на сливенския автор Веселин Дамянов-Вес, носител на повече от 70 награди от цял свят, който ще бъде представен с живопис в следващата ни изложба през февруари.

За пореден път галерия “Ларго” ще представи в своите изложбени салони Владимир Чукич, художник с разпознаваем стил и деликатен рисунък. Той участва с три лирични литографии от цикъла „Странните сънища на луната”. Майсторът на офорта и Артистичен директор на Международен Екслибрис Конкурс Варна Юлиан Йорданов показва повече от 20 офорта, създадени в периода от 1998 до 2018 година. С офорт е представен и Директорът на Графичния кабинет към ГХГ – Варна Венцеслав Антонов. Световното име в областта на графиката Петър Лазаров показва творба с характерната за него техника гравюра на дърво. С деликатност, въображение и смел рисунък се отличават графиките на Калина Кралева и Христо Найденов.

Младото поколение художници, работещи в областта на графиката са представени с творби на двама от награждаваните в Международен Екслибрис Конкурс Варна творци. Носителят на първа награда от първото издание на конкурса Васил Ангелов участва с така добре отдаващата му се трудна графична техника мецотинто, а носителят на награда за млад автор, варненецът Петър Чиновски показва две дигитални композиции, отпечатани с архивен пигмент на хартия Hahnemuhle. С две творби участва младата варненка Милена Димитрова–Лена, която пренася любимите си теми от живописта в рисунки, изпълнени с графичната техника монотипия.

Share

About Author

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>