Афиш Живопис Топ — 18 февруари 2021

150049752_1136104386835998_1631077655207186230_nПловдивският художник Васил Тенев гостува в бургаската галерия „Неси“ с последната си изложба живопис. Експозицията се откри вчера на 17 февруари. Изложбата ще продължи до 9 март.

Художникът Васил Тенев е роден през 1962г. Завършил е худижествената гимнация „Цанко Лавренов” в Пловдив, а по-късно и Националната художествена академия, специалност „Графичен дизайн” при проф. Димитър Серезлиев.
Първото му участие е в изложба на млади творци още през 1982г.
От 1983 започват муждународните му участия и самостоятелни изяви- основно в Италия, но и в България, Словакия, Австрия…
През последните няколко години неговите галерии в чужбина са галерия „Артром” в Рим и галерия „Михалски двор” в Братислава. Представя се в галерии в България; в Биенале на малките форми в Плевен, в Квадранале на балканската живопис в Стара Загора.
Васил Тенев проявява подчертан интерес към работа с керамика, метал, стъкло, дърво, хартия и – към практически неизчерпаемите възможности от комбинации на тези материали в абстрактните му композиции. През годините остава верен на стила си, както в експозициите си в чужбина, така и пред родна публика.

Изкуствоведът Светла Москова споделя за автора: „Българските художници не се лишават от изаществото на символиката. Васил Тенев е един от тях. Неговият диалог със зрителя е достатъчно понятен и изключително деликатен. Живописта му е многопластова, както в сферата на технологичното, така и в нейното кодово послание”.

640_192792

 

 

Share

About Author

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>