601257f30f254448c4ac18b9-1536x1078Картина на италианския ренесансов художник Сандро Ботичели беше продадена за 92,2 милиона долара на търг на „Сотбис“, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Цената е най-високата от почти две години за произведение на изкуството, предложено на търг, когато през май 2019 г. картината „Купи сено“ на Клод Моне беше продадена за 110 милиона долара на търг на „Сотбис“ в Ню Йорк. Тя е и приблизително девет пъти по-голяма от предишния рекорд за флорентинския майстор, поставен през 2013 г. с „Мадоната и Младенеца с младия Йоан Кръстител“. Тя беше продадена за 10,4 милиона долара.

Картината на Ботичели е озаглавена „Млад мъж, който държи медальон“. На нея е изобразен младеж с женствени черти и дълги коси. Въпреки че тя е на повече от 500 години, е запазена в отлично състояние. Творбата не е датирана и вероятно е сътворена в края на 70-те и началото на 80-те години на XV век от Сандро Ботичели /1445-1510/, чието истинско име е Алесандро Мариано Филипепи. Това е най-плодотворният период на художника, когато е поканен от папата в Рим за изографисването на Сикстинската капела. Тогава Ботичели сътворява и двата си най-известни шедьовъра – „Раждането на Венера“ и „Пролет“.

Картината беше продадена от наследниците на нюйоркския магнат Шелдън Солоу, който я е купил за 810 000 британски лири (около 1,3 милиона долара) през 1982 г. Тя е излагана многократно в музеи по цял свят.

Сандро Ботичели е роден във Флоренция. От 1461 г. учи живопис при Филипо Липи, а по-късно е ученик и на забележителния скулптор и живописец Андреа Верокио, където се сближава с Леонардо да Винчи, който също е ученик на Верокио.

Сандро Ботичели заболява и умира в нищета на 17 май 1510 г. Завещанието на художника е изпълнено и е погребан до Симонета Веспучи в църквата Онисанти (Флоренция). Творчеството му (запазени са около 150 произведения) е преоткрито чак в средата на 19 век.

Share

About Author

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>