Новини Топ — 05 май 2020

komentar 1

Министър Боил Банов играе ролята на траурен агент и то твърде бездарно

Многобройните скандали в българската култура във времето на Боил Банов по традиция приключват с мълчание. Зловещо мълчание на виновност, съчетавано с невежество, което често избухва до истерични телевизионни изблици. Трудно би било да обясниш на някой незапознат чужденец, че този зачервен, изпотен и несресан сърдит човек от екрана е българският министър на културата. Още по-трудно е да преведеш безсмислените оправдания за перманентното му бездействие. И ако Банов естествено се поти и черви, за да защитава поста си, останалите по веригата продължават да мълчат. Мълчат депутатите, мълчи парламентарната комисия по култура, мълчи премиерът.

Някой ще обясни ли на хората какво се е случило с Червената къща на гениалния скулптор Андрей Николов, или ще продължим да затъваме в лъжи. Както, между другото, това се случи с милионите, които потънаха в Министерството на културата и в оглавяваната от случайницата Яра Бубнова Национална галерия през последните две години? Грешка, Бубнова не е никаква случайница, а продукт на едни корупционни кръгове, които разграбваха депата на галериите и съсипваха изкуството у нас в продължение на десетилетия.

Вместо Банов и Бубнова да вдигат рамене и да ни обясняват, че нямат нищо общо с даването на къщата на Андрей Николов под наем за 2000 евро, да спрат да лъжат. На 4 февруари Яра Бубнова отдава за ползване имота (забележете израза ”отдава за ползване„) на фондацията на Яков Джераси. Срещу какво и как така без наем се предоставя къща, която е Национален паметник на културата. Без провеждането на обществен търг и без ясни правила.

Тук не мирише, а вони на корупция, уважаеми читатели

Продължавам с хронологията. В началото на май е пусната обява за отдаване под наем на партерния етаж и на третия етаж от Червената къща. На 2 май от фондацията на Яков Джераси се оправдават, че обявата не е тяхна, и казват, че са изненадани как някой предприема подобно нещо с имот, който те самите са наели. В същото време Националната галерия също излиза с едно неграмотно съобщение, че галерията не е собственик на къщата, която е предоставила за ползване. Каква класическа шизофрения, нали? През цялото време отсъства Министерството на културата, което трябва да се грижи за имотите си. Но Боил Банов обича да се покрива в напечени ситуации.

Какво излиза – че Банов и Бубнова се разпореждат с една уникална къща, завещана да бъде музей. Преотстъпват я уж без пари на някаква фондация и после се появява обява, че въпросният имот се дава под наем.

След като се усеща, че
журналисти разследват аферата, някой виновно сваля обявата

”Галерия„ пита и препоръчва на парламентарната комисия по култура също да попита и да изиска отговори от господин министъра и госпожа шефката на Националната галерия на следните въпроси:

1. С каква процедура е отдадена публичната държавна собственост от къщата на художника за ползване от фондацията на Яков Джераси? По какви съображения е избрана Международна фондация ”България 2002„? Или всъщност Банов и Бубнова са инициатори въпросната фондация да се включи в играта?

2. Кои части от имота, наследен от Андрей Николов, днес са собственост на българската държава и на какви нормативни основания Министерството на културата ги отдава за ползване, без преди това самото то да е договорило съсобствеността с частното лице?

3. Защо Боил Банов излъга, че Националната галерия работи по създаването на временна експозиция от творби на Андрей Николов в неговата къща? Всъщност Националната галерия изобщо не се занимава с това и е оставила удобно всичко на някаква фондация, която от своя страна е ангажирала кинорежисьор, натоварен със задачата да създаде не експозиция, а филм за художника?

4. Защо Яра Бубнова, за която къщата на Андрей Николов е ”така уникална„, не я е поставила адекватно на официалния сайт на Националната галерия като филиал, с чиято собственост се разпорежда? Защо отсъства дори кратко представяне на този филиал?

5. И ако за къщата музей на Андрей Николов може да тръгне да се оправ­дава заради юридическите казуси със собствеността, то какъв е проблемът на Бубнова с недействащата къща музей на Александър Божинов, също филиал на поверената й институция? Безстопанственото отношение към нея днес всеки може да види изписано на фасадата на този прекрасен архитектурен обект, намиращ се само на няколко преки от къщата на Андрей Николов. И тук ли Бубнова има имотни проблеми, или просто няма капацитета – физическия и интелектуален, да се занимава с нея? Ами отдайте я, г-жо Бубнова, под наем на г-н Джераси. Той има рафиниран вкус към паметниците на културата. А може да настаните частния си Институт за съвременно изкуство там. Така ще помогнете на Боил Банов да се издигне в очите на любимите ви съвременни авангардисти.

6. Г-н Банов, докога ще правите хората на глупаци и ще замитате всички проблеми в културния сектор – проблеми, струващи милиони на българския данъкоплатец? Разбираме, че сте се вкопчили в този пост, защото, както сам заявихте наскоро, трябва да си плащате кредитите и глобите за пушене в министерския си кабинет, но не е ли време да се завърнете към изкуството на театъра?

Не това, което ни разигравате по телевизиите, а истинският театър в Хасково.

Вместо заключение ще ви кажа, че народ, който позволява група тарикати да му крадат духа, няма бъдеще. Това го пиша за всички онези, които присъстват на погребението на българската култура, организирано и ръководено от шепа безхаберници, а министърът играе ролята на траурен агент. При това я играе без грам артистичен талант.

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>