Новини Топ — 05 май 2020

Djerasi 1

Убитият бизнесмен Петър Христов сближава лобиста на царя с бившия втори в ГЕРБ

Близкият до Цветан Цветанов бизнесмен Петър Христов провежда един от последните разговори в живота си в 9:41 часа на 8 януари 2018 година. По това време пътува към офиса си на бул. “България”, пред който е застрелян в 10 часа от снайперист. Разговорът му по телефона е с добрия му приятел Яков Джераси – мистериозен евреин със спорна репутация у нас и близък приятел на Христов, а днес стопанин на Червената къща.

Само 2 дни след убийството на бизнесмена Яков Джераси разказва пред няколко медии колко чист човек е Петър Христов. Двамата са близки от много години. В тяхната компания често е бил и злополучният Цветан Цветанов, твърдят свидетели пред “Галерия”.

Петър Христов беше известен най-вече с бизнес съдружията си с няколко еврейски бизнесмени, сред които го няма името на Яков Джераси. Според градската легенда във Велико Търново те са го финансирали, а той е влагал парите в строителство и други бизнес начинания, някои от които са тотално провалени. 11 месеца след убийството на Петър Христов лично

Яков Джераси връчва на сина му посмъртната награда за толерантност “Шимон Перес”. Прави го от позицията на председател на ционистката общност в България. На церемонията присъства и бившият президент Петър Стоянов, който също е имал добри контакти с Петър Христов. По една или друга причина Цветан Цветанов отсъства, а тогава все още беше председател на парламентарната група на ГЕРБ, зам.-шеф на партията и един от най-силните хора в държавата. Събитието е проведено точно 4 месеца преди избухването на скандала с луксозния му апартамент, който е купил съмнително за 4 пъти по-малко пари, отколкото е пазарната стойност.

Djerasi 2

За Яков Джераси информациите са противоречиви и оскъдни. Роден е на 5 октомври 1946 г. в София. Когато е на 3 години, семейството му емигрира в Израел.

Завършил е католическия университет в Париж както и в Калифорния. През 1971 г. става говорител на израелската армия. Според официалната му биография е бил и директор на филхармонията в Ориндж Каунти.

В България е най-известен с това, че е един от двигателите за връщането на Симеон Сакскобургготски у нас и поставянето му начело на държавата. В публичните си изяви разказва, че го е срещнал още през 1972 г., когато е бил говорител на израелската армия. През 1992 г. гледал интервюта с трима монарси по Ей Би Си. Един от тях бил Сакскобургготски. Направил му много добро впечатление и решил да работи, за да го върне в България. Така бъдещият премиер посещава България през 1996 година. Тогава Джераси работи заедно с генерал Любен Гоцев за каузата. По това време Гоцев е зам.-министър на външните работи. Пет години по-късно евреинът, ген. Гоцев, Илия Павлов и много други бизнесмени от прехода помагат на Сакскобургготски да основе НДСВ и да стане премиер. Когато царят взема властта, Яков Джераси вече живее в България.

Djerasi 3

Известен е с благотворителната си дейност в сферата на културата. Председател на фондация “България 2002” и други неправителствени организации. С името му се свързва унищожителната безстопанственост на къщата на архитект Георги Фингов на ул. “Шипка” № 38, сграда – паметник на културата, под която днес скандално се изграждат подземни гаражи.

С помощта на действащия тогава президент Петър Стоянов издава книгата “Мосад: Най-великите мисии на израелските тайни служби”. Никога не е имал легален бизнес у нас, но за сметка на това е известен като богат човек. Дори е признавал, че е лобист за различни интереси и че се е водил фиктивно за управител на хотели в Слънчев бряг, които никога не е виждал на живо.

През август 2014 г. Джераси е нападнат от 4-ма маскирани в Пловдив. Напръскали го със спрей и го намушкали 2 пъти с нож в ръката. После се лекува в частна болница. Мистериозно не подава сигнал в полицията. Няма и позиция на посолството на Израел по случая.

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>