Живопис — 16 август 2015

ВЕЖДИ 2

Вежди Рашидов е пренесъл тайно в България шедьовър на един от най-великите френски художници Фердинан Виктор Йожен Дьолакроа. Днешният министър на културата дори не предполагал, че ще бъде използван за муле на изкуство, когато получил покана от културното ни аташе в Париж Юлия Владимирова. Действието се развива преди близо 30 години. Тогава скулпторът все още е с дълга коса, черна брада, дънки и маратонки.

ВЕЖДИ

През 1985 г. заминава за Париж след конкурс за Международния център за изкуства „Сите дез-ар“. В резиденцията за творчески престой Националната художествена академия разполага със свое ателие, където могат да пребивават български професионални творци – преподаватели, докторанти и магистри. Вдъхновен от възможностите да стане част от артистичната бохема на Париж, Вежди бързо прави няколко професионални удара и осъществява изложби в авторитетни галерии. След една такава изложба се запознава с Юлия Владимирова. Преди едно от пътуванията към родината тя моли младия скулптор да пренесе едно руло до летището в София. „В България ме посрещнаха две здрави и добре облечени в костюми момчета. Предадох им рулото, а те ме поканиха да ги последвам. Отидохме във Външно министерство, където пратката беше разопакована. За мое удивление се оказа, че съм носил шедьовър на Дьолакроа. Останах като гръмнат и стоях с отворена уста. В този момент, докато получавах благодарности от момчетата,  си дадох сметка какво съм направил. Настръхнах, защото осъзнах, че ко бях събудил и леки съмнения, щях и до днес да търкам наровете на някой затвор. Без да знам аз се оказах приносител на особено ценна картина, чийто автор попада в забранителния списък за изнасяне“, разкри първо за вестник „Галерия“ Вежди Рашидов.

ВЕЖДИ 1

Произведението е било собственост на български емигрант във Франция, който по носталгия към родината потърсил Юлия Владимирова, за да го дари на България. Картината, която е с приблизителни размери 50/60 сантиметра представлява фигурална композиция с мощен пейзаж за фон. То ще бъде един от шедьоврите, които ще бъдат изложени в залите на новата национална галерия „Квадрат 500“. Дьолакроа е един от най-значимите представители на френския романтизъм през XIX век, силно повлиян от яркия и богат стил на фламандския гений Рубенс.

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>