Колекционери — 26 юни 2015

 

IZLOJBA HASKOVO

С изложба на едни от най-великите световни художници от Ренесанса до средата на миналия век Съюзът на колекционерите в България за втори път гостува в Хасково. След като преди няколко години СКБ показа класата на старите български майстори в частните сбирки, сега в града дефилира малка, но представителна част от най-популярните автори, творили през последните 5 века.

HS2

Няколко гравюри от XVI и XVII век са  знакови за холандския Ренесанс. Сред творбите са и произведения на Рубенс, Рембранд и Ван Остаде. Мащабно платно „Мадоната с огърлицата“ и още няколко графики пък представят италианския барок. Очевидно българските събирачи имат афинитет към епохата, когато у нас изобразителното изкуство се е свеждало единствено до нуждите на църквата и е било строго съобразено с религиозните канони. В годините на тежкото петвековно робство българският дух се е запазил именно заради християнската религия, но затова пък Възраждането ни закъснява с повече от 4 века.

IVO IZLOJBA 1

Твърде любопитни офорти и литографии ни показват и пътя на прочутата Барбизонска школа, която е определяла развитието на реалистичната живопис във Франция между 30-те и 70-те години на XIX век. Именно автори като Миле, Коро, Добини и Русо спомагат за появата на импресонистите. Най-ценното произведение от този период в изложбата е акварел на Анри Арпини, който представлява пейзаж от района около гората Фонтебло.  Импресионистите също не са отминати и в изложбата са представени с акватинта на Едуар Мане, и прекрасен акварел на Едуард Алфред Кукуел.

Безспорен център на изложбата е маслена творба на великия руски символист Михаил Врубел. Ескизният портрет на момиче специалистите смятат, че е една от заработките към мащабната творба „Царевна лебед“. Руската живописна школа е представена още с акварел на талантливия Анатолий Шугрин, чийто творчески път в големи периоди минава през Париж.

 

Две масла на Еваристо Дзамбели и прекрасен мъжки портрет от Анна Клумпке ни отвеждат отвъд Океана. Тази разходка обаче е твърде условна, защото и аржентинецът и американката творят основно в Европа.

Акварел на Санча Ленго, цветни литографии на Мишел-Жерар Жилбер, Пикасо, Шагал, Хуан Миро и Морис Естев ни връщат в модерния ритъм на художествения свят през първата половина на ХХ век. Време, през което са рисували  своите картини и художниците от Парижката школа, сред които са роденият във Видин Жул Паскин, Албер Белрош, Еужен Делатре. Тях ги обединяват опиянението и радостта от живота, от който тези епикурейци грабят с пълни шепи. Така, както в митичния Монмартър го е правил и Тулуз Лотрек, докато рисува момичетата на нощта, фокусниците, клоуните и тесните улички, обитавани от парижката бохема. От изложбата в Хасково се вижда, че в домашните си музеи родните колекционери кътат творби, които са не по-малко достойни за новия ни музей „Квадрат 500“. Впрочем изложбата в хасковската галерия „Форум“ е едно своеобразно намигане и към предстоящото откриване на така наречения български Лувър.

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>