Новини Топ — 26 юни 2015

KACAMUN 1

Ангелите отнесоха Йордан Кацамунски на небето. Големият художник пое това пътешествие тихо, както тихо и живя. Сигурно вече е на по-красиво място, каквото впрочем се опитваше да ни покаже в творбите си.

Живописния свят на Йордан Кацамунски наистина е неповторим и особено завладяващ. В него се редуват картини, сякаш рисувани точно от рая. Така както мнозина си го представят в сънищата си.

Стилът „Кацамунски“ в изобразителното ни изкуство се ражда и утвърждава във времето и е плод на дългогодишна работа в една посока. Неговите картини развиват един и същ мотив, едни и същи образи сякаш целенасочено, за да се утвърди и съхрани именно този стил във времето. Това категорично причислява Йордан Кацамунски към художниците традиционалисти, за които експериментът е почти табу. При него промените са само в рамките на собственото му откритие и най-вече променяйки колоритната гама или композицията.

Своите победи и признание в изкуството художникът постига трудно. Първоначално учи за инженер, защото бил отличен математик, но напуска инженерния факултет и прави пет неуспешни опита да влезе в Художествената академия. Накрая е приет да учи в белградската академия. На собствени разноски, при условия далеч не от най-благоприятните. Но, като потвърждение за качествата му на художник, идва фактът, че от момента, в който решава да се отдаде на живописта, далеч преди да бъде приет да учи, той е участвал в почти всички общи изложби.

KACAMUN 2

Интериори, натюрморти, градски или крайградски пейзажи, терени, гори и цветя са в основата на творчеството на Кацамунски. Двата основни образа – постоянни “обитатели” в картините му през годините, са женският и този на дървото. Дървото – без листа, но живо. Жената – без лице, но с физиономия. И двата образа присъстват сякаш фиктивно, но носят основната енергия в платната. Те правят творбите му особено поетични и оригинални.

Равномерната и спокойна пътека на неговите живописни откровения стигна края на едно творческо пътуване. То ни оставя тук на земята завещание от фини ахроматични нюанси, издигащи се до чистотата на бялото. А Йордан Кацамунски вече със сигурност се взира от рая през облаците.

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>