Коментар Новини Скулптура — 17 декември 2014

ВЕЖДИ

Скулпторът Валентин Старчев може да осъди столичната община за десетки милиони, ако от кметството решат да съборят паметника пред НДК. Това гласят законите, които защитават авторските права. Единствено творецът, който е спечелил конкурса за създаването на монумента, може да реши каква да е съдбата на творбата. Това поставя в твърде деликатна ситуация всички критиции на паметника, които през последните години са се активизирали след започналото му саморазрушаване.

Паметникът „1300 години България“ до НДК в столицата, от създаването си през 1981 г. до днешна дата, продължава да е обект на нездравсловни дискусии. След откриването му бившият първи партиен и държавен ръководител Тодор Живков заявява, че не го харесва и дори кара шофьорите си да не минават край него, за да не го гледа. Оценката на правешкия естет е масовизирана с няколко недотам прилични вица, които не върви да бъдат тиражирани. В същото време световни интелектуалци като Херберт фон Караян не скриват възторга си от компрозицията, обявявайки я за шедьовър на европейския авангардизъм. Фотографът на Пиер Карден снима забележителна фотосесия на паметника, с която печели престижни награди.

Построен на мястото на казармите на Първа софийска пехотна дивизия, където са се намирали паметните плочи с имената на близо 4000 български войници, днес монументът се руши със страшна сила и е опасен за гражданите. Трите архитектурни тела, символизиращи героичното минало на българския народ, са в окаяно състояние. Това отприщи десетки дискусии, в които днешните последователи на Татовата естетика със стръв обясняваха как веднъж завинаги паметникът трябва да бъде унищожен.

Впрочем плочите от гранитната облицовка започват да падат още през 1985 г., а в годините след политическите промени паметникът е изоставен и започва да се руши. Околните му пространства се превръщат в обществена тоалетна, а криптата става свърталище на наркомани и бездомници. Откраднати са бронзовите букви, с които в подножието на монумента са изписани годините 681, 1944, 1981, както и част от фигурата на работника. Демонтирани са електрическата инсталация и нощното осветление. След 1989 година паметникът е оставен без поддръжка и започва да се руши. Обявен твърде фриволно за един от символите на социализма в страната, той е подлаган и на различни форми на вандализъм.

Отприщената енергия срещу монумента предизвика и нова вълна груби атаки срещу проф. Валентин Старчев, който е автор на скулпторната композиция. Това става в навечерието на 80-годишнината на скулптора. В този тежък момент зад колегата си застава  и министърът на културата Вежди Рашидов, който смята, че не авторът е съсипал паметника, а продължилата години наред безстопанственост на общината. В същото време Хартата за правата на човека и законодателството също защитават правата на всички творци.

„Знаейки, че нямат никакви възможности да съборят паметника, юристите на общината сигурно са посъветвали ръководството й да не предприема нищо – смята Вежди Рашидов. – Единствено авторът, в случая Валентин Старчев, може да реши съдбата на творбата. Според мен най-интелигентният изход е общината да помогне на автора и да му даде възможност да вземе своето категорично решение, свързано със съдбата на паметника. Така Старчев ще може да предложи нов вариант за изграждането на нов вид монумент или архитектурно-пластичен проект, който ще бъде много по-евтин и здрав, отколкото възстановяването на стария.Това би било коретно и достойно, както за общината, така и за запазване достойнството на тозци голям български автор. От друга страна, центърът на София ще е в най-угледен вид, защото нашият град кандидатства за столица на европейската култура през 2019 г.“

Друг е въпросът до колко компетентни са тези, които предлагат паметникът незабавно да се събори. „Властите трябва да поемат своите отговорности и функции, а не обществото да се ангажира по сайтове и чатове да еректира върху неща, които не са от компетентността на обикновените граждани. Нека всеки да върши своята работа и да се откажем от публичната художествена самодейност“, призовава Вежди Рашидов. Министърът на културата смята, че монументът пред НДК в никакъв случай не трябва да се възприема като възхвала на социализма, а е изграден като символ на духовното развитие на българина в неговата 1300- годишна история. „Той беше твърде модерно за времето си и за тогавашните разбирания решение, което аз като специалист адмирирам“, допълва Рашидов.

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>