Енциклопедия Скулптура — 03 ноември 2014

МАРГО 1

Маргарит Цанев-Марго (30.10.1944 – 3.01.1969) е роден в Тетевен. Български художник и скулптор, който се самоубива едва 24-годишен. За краткия си живот създава над 200 творби – рисунки, графики, акварели и пластики, които показват изключителна за възрастта му творческа зрялост.

МАРГО 5

Талантът му е забелязан още в прогимназията, когато учителят му по рисуване го насочва да кандидатства в Художествената гимназия я. Веднага след завършване на 7 клас Маргарит е приет с отличие и родителите му го изпращат там, където живее далеч от родния си град и семейството си до края на живота си.

МАРГО 4

Животът в столицата, сред съученици и преподаватели, отдадени на изкуството, повлиява силно на развитието му като личност и творец. Създадените по онова време учебни етюди и акварели са много майсторски. Отрано започва да работи редом с някои известни скулптори и още като ученик помага в създаването на значителни произведения на монументалното изкуство. Като последица, когато кандидатства в Художествената академия, Марго избира скулптурата за своя специалност. През 1964 г. завършва Художествената гимназия в София, а на следващата година започва да следва в Художествената академия, където е ученик на проф. Секул Крумов в специалност скулптура. Скоро след това един след друг умират и двамата му родители. През 1968 година деканатът на Академията прекратява студентските му права за една година, което принуждава Цанев да напусне София. Причината за изключването му е отказът му да остриже брадата си, която пуснал в знак на траур след смъртта на майка си. Още няколко месеца Марго продължава да работи и живее в София. Но с изтичането на семестъра завършва и срокът на временното му „студентско“ софийско жителство, без което не може нито да работи, нито да живее в София. Той решава веднага след Нова година да се прибере в Тетевен и там да устрои живота си. Купува си билет за 11 часа на 3 януари 1969 и остава да нощува в квартирата на приятеля си, заминал за ваканцията в Габрово. През януари 1969 година Маргарит Цанев слага край на живота си, хвърляйки се от скала в Тетевенския дял на Стара планина. Тялото му е открито през месец март.

МАРГО 3

Паметта му е почетена с посмъртна изложба в малката зала на Културния клуб в сутерена на Академията, организирана от негови приятели и състуденти, но закрита едва няколко дни след началото.

МАРГО 2

През 1979 година е направена изложба на Марго в СГХГ, а през 1989 година — втора, придружена с каталог на творбите му. През 1994 година в столичната галерия „Раковски“ е организирана изложба по повод 50 години от рождението му. През 1999 година излиза монографичен албум с рисунки и пластики. През 2009 година изложба на рисунки, пластики и акварели на Марго обикаля галериите в София, Плевен, Габрово, Варна и Бургас.

Свързани публикации

Васил ТЕНЕВ

Васил ТЕНЕВ

февруари 18, 2021
Боряна ПАНДОВА

Боряна ПАНДОВА

февруари 16, 2021
Цветан СТОЯНОВ

Цветан СТОЯНОВ

февруари 16, 2021
Моника ПОПОВА

Моника ПОПОВА

февруари 04, 2021
Георги АТАНАСОВ

Георги АТАНАСОВ

януари 29, 2021
Васил ПОПОВ

Васил ПОПОВ

януари 26, 2021
Георги ГЕРАСИМОВ

Георги ГЕРАСИМОВ

януари 26, 2021
Иван ТРИЧКОВ

Иван ТРИЧКОВ

декември 20, 2014

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>