Енциклопедия Скулптура — 03 ноември 2014

МАРГО 1

Маргарит Цанев-Марго (30.10.1944 – 3.01.1969) е роден в Тетевен. Български художник и скулптор, който се самоубива едва 24-годишен. За краткия си живот създава над 200 творби – рисунки, графики, акварели и пластики, които показват изключителна за възрастта му творческа зрялост.

МАРГО 5

Талантът му е забелязан още в прогимназията, когато учителят му по рисуване го насочва да кандидатства в Художествената гимназия я. Веднага след завършване на 7 клас Маргарит е приет с отличие и родителите му го изпращат там, където живее далеч от родния си град и семейството си до края на живота си.

МАРГО 4

Животът в столицата, сред съученици и преподаватели, отдадени на изкуството, повлиява силно на развитието му като личност и творец. Създадените по онова време учебни етюди и акварели са много майсторски. Отрано започва да работи редом с някои известни скулптори и още като ученик помага в създаването на значителни произведения на монументалното изкуство. Като последица, когато кандидатства в Художествената академия, Марго избира скулптурата за своя специалност. През 1964 г. завършва Художествената гимназия в София, а на следващата година започва да следва в Художествената академия, където е ученик на проф. Секул Крумов в специалност скулптура. Скоро след това един след друг умират и двамата му родители. През 1968 година деканатът на Академията прекратява студентските му права за една година, което принуждава Цанев да напусне София. Причината за изключването му е отказът му да остриже брадата си, която пуснал в знак на траур след смъртта на майка си. Още няколко месеца Марго продължава да работи и живее в София. Но с изтичането на семестъра завършва и срокът на временното му „студентско“ софийско жителство, без което не може нито да работи, нито да живее в София. Той решава веднага след Нова година да се прибере в Тетевен и там да устрои живота си. Купува си билет за 11 часа на 3 януари 1969 и остава да нощува в квартирата на приятеля си, заминал за ваканцията в Габрово. През януари 1969 година Маргарит Цанев слага край на живота си, хвърляйки се от скала в Тетевенския дял на Стара планина. Тялото му е открито през месец март.

МАРГО 3

Паметта му е почетена с посмъртна изложба в малката зала на Културния клуб в сутерена на Академията, организирана от негови приятели и състуденти, но закрита едва няколко дни след началото.

МАРГО 2

През 1979 година е направена изложба на Марго в СГХГ, а през 1989 година — втора, придружена с каталог на творбите му. През 1994 година в столичната галерия „Раковски“ е организирана изложба по повод 50 години от рождението му. През 1999 година излиза монографичен албум с рисунки и пластики. През 2009 година изложба на рисунки, пластики и акварели на Марго обикаля галериите в София, Плевен, Габрово, Варна и Бургас.

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>