Топ — 18 юли 2014

Сертев 001

Германската тръжна къща „Ruef Auktionen“ продължава систематично да предлага на своите клиенти откровени ментета на български автори. Сега гадните фалшификати са на големия майстор на четката Никола Танев, на работилия дълги години в Буенос Айрес Елиазер Алшех, както и на един от първите ни светски художници Иван Кънчов Димитров. Наглите измамници действат безнаказано и все по-дръзко. Това се случва благодарение бездействието на българските служби, които бяха предупредени още преди няколко месеца чрез публикации в „Галерия“ и портала за изкуство BgArt.bg. Нашите служби за борба с измамите в изкуството очаквано проспаха публикациите и това трасира пътя на новите ментета към поредния аукцион в Германия. Липсата на адевкватно партньорство в рамките на Европол е шокиращо. Така въпросните картини се узаконяват в Германия, впоследствие се връщат на нашия арт пазар и тук наивни колекционери си ги купуват, а накрая дори ги показват по изложби.

В предишната си публикация показахме снимки на ментета, атрибутирани като авторски произведения на Сирак Скитник и Борис Елисеев. Сега шмекерите са представили четирима български автори. За произведението на Кристо Явашев нямаме данни, защото не е показано на снимка в сайта на „Ruef Auktionen“  и не бихме се наели да го коментираме. То е представено в каталога под номер 402, но смущаващото в случая е, че цената му е едва 150 евро!

танев

 

Срещу скромните 500 евро германската тръжна къща ви предлага платно един от най-редките и значими художници, започнали да творят още по време на нашето Възраждане. Тревненският майстор Иван Кънчов Димитров е автор на портрет, който незнайно как се озовава в Германия. За просветените ценители у нас няма как да не е ясно, че скандално ниската цена за един от първите ни светски живописци е първият сигнал за това, че работата е повече от съмнителна.

Под лот 385 е показан натюрморт от Елиазер Алшех. Произведението се предлага срещу начална стойност от 1500 евро. От снимката ясно се вижда, че тази картина няма нищо общо с начина на работа на един от най-уникалните ни художници, творили през 30-те години и втората половина на миналия век. Възпитаникът на Държавната академия за изящни изкуства в Мюнхен наистина може да е оставил свои произведения в Германия, но въпросният натюрморт няма допирни точки с похватите и стила на автора.

Най-скандална е картината, която според „Ruef Auktionen“ трябва да е на великия ни майстор Никола Танев. Тя изобразява старец, седнал на пейка. Цената от 1200 евро не се нуждае от коментар. Ментето е толкова откровено, колкото е ясно, че двойниците на Айфеловата кула в Токио, Ла Плата, Ханджоу и Тегусегалпа нямат нищо общо с автора на прочутата забележителност в Париж Густав Айфел.

66-Boris-Eliseev

Списъкът на осквернените в „Ruef Auktionen“ български автори става прекалено дълъг, като към него прибавим известния маринист Александър Мутафов и един от най-колоритните ни творци от миналия век Стоян Венев.

Напоследък българският пазар е залят с картини, които имат легендата, че са купени от западни тръжни къщи. Неотдавна се появи портрет от Антон Митов, опакован с легендата, че идва от Европа. За тази „творба“ препоръки упорито дава един мастит  реставратор, прочул се наскоро с опита си за крупна измама с фалшива картина на гениалния Никола Петров, изобразяваща странен зимен пейзаж и къща, забулена в мъгла.

Вече цели изложби будят съмнения, твърдят независими експерти. Наскоро в столична галерия се появиха 17 платна (!) на Ярослав Вешин. Цените на произведенията са шестцифрени, а миризмата на нещо развалено идва и от факта, че няколкото безспорни картини на този художник в експозицията не се продават. За останалото оставяме да се произнесат галеристи, изкуствоведи и художници. Ако съберат кураж, разбира се, за да се сложи край на българската арт шмекерия.

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>