Афиш Топ — 01 юли 2014

Мутафов портрет

С близо 200 творби в залите на Националната художествена галерия оживява бащата на българския маринизъм  Александър Мутафов. Експозицията е най-мащабната за автора 135 години след неговото рождение. В изложбата са представени всички работи на родения в Шумен майстор от фонда на НХГ, както и творби от галериите в родния му град, Варна, Созопол, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Смолян и Хасково, както и картините на Българска народна банка и частни лица. Ценни документи за живота и творчеството на художника са предоставени от Централния държавен архив, Държавен архив – Шумен и Научния архив на Българската академия на науките.

Мутафов

Експозицията от емблематични картини като “Голямата вълна”, “Морската симфония”, “Синята лодка” представя изящните завършени мутафовски формули, съчетаващи сложна и богата, но в същото време много свободно изработена живопис.

“Александър Мутафов носи изключително силно послание на свобода и артистизъм. Нужни са били дълги години, за да може морето на художника да достигне онази завършена формула, която е негова запазена марка. Той преминава през няколко стила, но остава верен на морето, докато изгражда своята иконография“, твърди изкуствоведката Доротея Соколова, която е куратор на изложбата.

Мутафов 1

Мутафов е един от най-значителните представители на новата българска живопис, майстор на пастела, акварела и рисунката. Първата му изложба в София е през 1914 г. До края на живота си урежда 17 самостоятелни изложби в България и чужбина и участва в най-значителните изложби на съвременно българско изкуство в чужбина. В първия период от творчеството си (до към 1909 г.) художникът, който е учил в академиите в Торино и Мюнхен,  се увлича от символизма, след това се насочва към импресионизма. По време на Балканската война е доброволец, а през Първата световна война е мобилизиран като военен художник във флота. Създава многобройни рисунки, акварели и маслени картини, повечето от които се пазят в Националния военноисторически музей в София и Военноморския музей във Варна. През 20-те години се утвърждава като маринист. Мутафов е откривателят на нашия морски бряг и учител на всички наши маринисти. Той е откривател и на стария Созопол с рибарите и дървените старинни къщи. В средата на 30-те създава най-значителните си творби – “Голямата вълна”, “Морска симфония”, “Емине”, “Синята лодка”, “По вълните”, “Зима над морето”. На Световното изложение в Париж през 1937 г. е удостоен със сребърен медал за картината “Синята лодка”. През същата година построява ателието си в края на стария Созопол (вила “Буря”), която сега е къща-музей.

Мутафов портрет 1

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>