Новини Скулптура — 10 юни 2014

Роден 3

С грандиозен скандал в Националната художествена галерия започна изложбата „Метаморфози“ на световно известния скулптор Огюст Роден. Добре сложени гардове на Националната служба за охрана (НСО) не допускаха журналисти, художници и представители на интелектуалния елит на страната до залите по време на откриването. Охранителите имаха инструкции да не пускат никой без покана по нареждане на някой натегач, който очевидно е искал повишение или от премиера Пламен Орешарски или от печално известния министър на културата Петър Стоянович.

Роден 6

Без покана за събитието се оказа дори човекът, който е идеолог на изложбата и главен виновник тя да се осъществи Вежди Рашидов. Бившият министър на културата стана жертва на нашенското политическо скодоумие и типично българската завист. Той реши да не се подлага на добре подготвеното унижение да не бъде допуснат до залите и умишлено не отиде на откриването.

Междувременно стана ясно, че и главната причина за полицейщината в НХГ Пламен Орешарски също не е уважил събитието. От негово име в каталога, посветен на изложбата, има нещо между приветствие и изкуствоведски анализ. Посветени смятат, че текстът е писан от съветника на сегашния министър на културата Борис Данаилов, който е разпоредил в целия каталог името на Вежди Рашидов да бъде зачеркнато.

Роден 1

Концепцията обаче е разбита от френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, който заявява по време на откриването: „Изложбата е резултат на двегодишния труд на министър Вежди Рашидов, хората от сегашния екип на министерството и нашето посолство.“ Директорката на музея „Роден“ в Париж Катрин Шевийо е още по-конкретна: „Вежди Рашидов ме облада и толкова сладко ме удеби, че нямаше как да му откажа този проект да дойде в България.“

„Проблемът не е в това, че някой анонимник е решил да се гаври с Вежди Рашидов. Идеята на изложбата още в зародиша й бе тя да стане достояние на българския народ, а не на един или друг прпемиер или министър. Безумно е НСО да засекрети откриването от журналисти и интелектуалци. Когато преговарях щедьоврите на Роден да дойдат в България, имах ясна визия за  чия консумация са неговите творби. Той е за всички. Именно такива сбъркани действия показват, че ако днес има неработещо министерство, то е на културата. Тази уникална изложба свърши с откриването. Тя не се рекламира, което още веднъж вади на бял свят липсата на какъвто и да било мениджмънт“, коментира Вежди Рашидов.

Роден портрет

Представянето на проекта с творбите на Огюст Роден е договорен преди две години и половина, когато Вежди Рашидов се среща с Катрин Шевийо. В музея „Роден“ българският министър се запознава с проекта на изкуствоведката Софи Биас-Фабиани, която иска да представи пред публиката творческия процес в работата на великия скулптор. Превръщането на гипса в мрамор. „Още тогава си казах, че този проект е изключително интересен, защото е експериментален. Всички знаем оригиналите на Роден, но не знаем авторовият път до тях“, разкрива Вежди Рашидов. Когато той и Катрин Шевийо си стискат ръцете за изложбата, българската страна успява да договори и отлични условия – ние поемаме транспорта и охраната, а френската поема най-скъпата част – застраховките на шедьоврите и пакетирането им.

Роден 5

 

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>