Новини — 13 май 2014

66-Sirak Skitnik 333

Полицията е започнала работа по публикации в bgArt.bg и вестник “Галерия” срещу мафиотски структури, които разпространяват ментета. Разработката е под кодовото название “Фалшификатори”. Новината съобщи за нашия портал авторитетен източник от службите. Както е известно bgArt.bg многократно алармира, че пазарът на изкуство в България е сринат от повсеместното нашествие на “произведения”, които не са автентични. Злонамерени търговци, художници и реставратори са в основата на мафията, която мами колекционери и ценители на изкуството. През последната година опитите за предлагане на фалшификати станаха особено драстични. Обикновено зад всяка картина-менте, има добре съчинена легенда. Най-често се казва, че “произведението” идва от дома на възрастни хора, които финансово са закъсали. Зачестиха и появата на ментета от антиквариати и къщи за търгове в Западна Европа. Находчивите български измамници вече изнасят фалшификатите в чужбина, вкарват ги в някоя галерия и тръжна къща, узаконяват ги, откупуват ги и ги връщат обратно у нас с нова идентичност. В България после все се намират риби, които кълват.

Разработката “Фалшификатори” ще продължи поне няколко месеца. Според нашия информатор някои от знаковите участници в шмекериите вече са засечени. Следите водят към ателиета в Плевен, Велко Търново, Пловдив и София. Някои от замесените са достатъчно известни в арт средите хора. Част от тях дори се изживяват в ролята си на известни галеристи и познавачи, а всъщност ще бъде доказано, че са обикновени шарлатани.

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>