Афиш Скулптура — 24 април 2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Изключително завладяващи творби, съчетаващи модерното с традиционното, ни представя в самостоятелната си изложба керамикът Захари Иванов. Майсторът на глината показва свои творби в столичната галерия “Сезони”. Изложбата е озаглавена “Четири сезона в село Бусинци”. Овладял уроците на традицията, усвоил технологията и не на последно място одухотворил занаята, днес Захари Иванов представя част от националната ни керамичка школа. Изложбата ще даде възможност на публиката буквално да се докосне до изкуството на керамиката. Захари Иванов със сигурност ще ни изненада, обещавайки откровение, разкриване на тайнства, път към познанието.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Същевременно в галерия „Сезони” ще бъде монтирано оригинално грънчарско колело и ще има открити демонстрации по грънчарство за деца и възрастни. Посетителите ще имат възможност за разговори и дискусии с професионалисти в областа на керамиката. Изворът на вдъхновение на творчеството на Захари Иванов е в бусинската керамика. Той  ще покаже творби вдъхновени от бусинската керамика, която проучва, като един от най-съществените центрове на народното грънчарство в България. В експозицията са включени голям брой произведения – пластики и съдове, които се доближават от една страна до скулптурата, поради релефността си, а от друга страна до живописната картина, заради цветността. Всички те носят духа на бусинската керамика съчетана с уникалния творчески израз, умения и знания на автора. Тези образци, изцяло дело на талантливите ръце на Захари Иванов, разкриват невероятния хоризонт на артистичното поведение.

Zahari_IVANOV2

Захари Иванов завършва „керамика” в Национална художествена академия през 2001 г. при проф. Ивана Енева и от тогава учавства в редица изложби и демонстрации на българската керамика. От 2006 г. той изследва традицията на  бусинската керамика, от която черпи вдъхновение. Творбите на Захари Иванов съдържат топлотата на модерен творец, продължител на здравата традиция в керамиката.

 

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>