Новини Скулптура — 27 февруари 2014

DOKO

Къщата на именития казанлъшки скулптор Доко Доков е разбита и ограбена. Това се случи по-малко от година след смъртта на Доков. Измъкната е дори алуминиевата дограма от прозорците и вратите. Всичко в къщата е вандалски потрошено, изкормена е ел. инсталацията, откраднати са телевизора и покъщнина, съобщава сайтът kazanlak.com. В къщата, намираща се на яз. Копринка, са събрани вещите и творбите на скулптора. Голяма част от скиците и картините му са останали скрити за погледите на вандалите. На малката веранда пред къщата стои недовършена статуя на Севт. Това най-вероятно е било последното нещо, което Доко е творил.
Апашите не са проявили и интерес към уникално красиво пано, което е грижливо прибрано редом с костюмите. Съседите споделиха, че това деяние със сигурност не е направено от цигани, тъй като те не смеят дори да приближават този квартал. Те смятат, че нещата са окрадени от други съседи, живеещи в близост до къщата му.
Доко Доков е роден в Казанлък през 1929 година. Завършил е скулптура в Художествена академия при проф. Любомир Далчев. Член е на СБХ, има четири самостоятелни изложби в Париж, Италия, Испания и Германия. Негови произведения са притежание на частни колекционери от цял свят. Той е автор и на копието на бронзовата глава на Севт, което се намира в Историческия музей на Казанлък.

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>