Афиш Колекционери Новини — 26 февруари 2014

Шаро

Боян Радев отпразнува с изложба 72-рия си рожден ден. Двукратният олимпийски шампион залага на големия художник Атанас Яранов-Шаро. Майсторът на четката си отива от този свят твърде млад – на 48 години, но оставя ярка следа в българското изобразително изкуство. Любопитно е, че именно Шаро, заедно с енигматичния Иван Вукадинов, са двамата учители и треньори на Боян Радев, извели го до световна орбита и в колекционерството. Дълги години бившият спортист се съветва основно с Вукадинов и Яранов, докато прави огромната си по мащаби сбирка от знакови за живописта ни имена.

Шаро 1

Изложбата продължава до 15 март в Националната художествена галерия. Радев показва 28 творби на Яранов, изпълнени с пастели, както и една картина с масло. Вече повече от четири десетилетия легендата на световния спорт събира произведения от големите майстори на нашето изобразително изкуство от близкото минало и съвремието, както и образци на античното и църковното изкуство по нашите земи.

Шаро 2

Някои сравняват колекцията му като мащаб и съдържание с тази на Националната художествена галерия. Боян Радев е обявен за дарител   № 1 на Националния исторически музей, където в специална зала са изложени близо 170 икони, църковна утвар, дърворезби и каменни пластики. Именно заради това шампионът по борба получава навръх рождения си ден „Златен век” с огърлие от Министерството на културата.

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>