Живопис Топ — 02 януари 2014

Ненко Балкански портрет

Бившият вътрешен министър Румен Петков е спрял разработка за крадени картини на големия майстор на четката Ненко Балкански. Знаковото престъпление отлежава вече близо 16 години, а платната почти сигурно са в някои от най-големите и известни колекции у нас, съобщиха от семейството на големия живописец. В началото на 1998 година, само няколко месеца след изложба, посветена на 90-годишнината на маестрото, в дома на покойния художник е извършен дързък обир. Една сутрин, малко след 8 часа, на вратата се звъни, вдовицата Лиляна отваря и няколко маскирани мъже слагат чувал на главата є. Успокояват я, казват й, че няма да й сторят нищо лошо и я карат да седне на дивана в хола.

Ненко Балкански 1

През това време свалят от стените на дома общо 11 платна – 6 на бившия професор от Художествената академия и 5 на неговия внук Ненко Балкански-младши, който по онова време прохожда в занаята и е само 20-годишен. Картините на дядото са шедьоври с музейна значимост. Публикувани са в голямата монография на Атанас Божков, издадена през 1977 година. Синът на маестрото Боян Балкански се захваща да прави собствено разследване. „Полковник от резерва съм, работил съм в тази система и затова знаех, че трябва сам да си помогна – разказва Боян. – С няколко колеги стигнахме до пловдивска галерия, където се появиха две от работите на сина ми. Когато отидох там, собственикът не знаеше кой съм и започна да ми обяснява, че това са картини на баща ми и ми поиска хиляди долари, за да ми ги продаде. Заедно с оперативните работници започнахме да разплитаме веригата и стигнахме до Плевен, откъдето тръгва всичко. Изведнъж се оказва, че главният продавач е близък роднина на шефа на полицията. По това време влиятелното ченге беше в Египет заедно с Румен Петков. Лично бившият вътрешен министър спря  разработката. Така или иначе, картините продължават да са или по стените на някой олигарх, или в депото му с шедьоври.”

Ненко Балкански 2

И до ден-днешен Боян Балкански гледа само на снимка произведенията на баща си. „На едни от първите картини на сина ми дори нямаме снимки. Затова съветвам всички, които имат ценни картини и предмети, да си ги снимат, защото после издирването след евентуален обир става по-лесно.”

Платната на Ненко Балкански са особено ценни за колекционерите у нас и е истинско събитие някоя от тях да се появи на свободния пазар. Огромната част от творчеството на художника е в музеите и галериите. След смъртта на маестрото през 1977 година семейството му решава да направи голям жест и дарява 1610 негови творби (над 300 от които маслени платна) на държавата.

Ненко Балкански 3

„Още в деня, когато се разделихме с татко, с покойните ми вече майка и брат ми подарихме на всичките му приятели по една картина за спомен. Запазихме много малка част от творчеството му за нас и решихме всичко останало да оставим на България, за да се съхрани в музей. Дарихме и къщата на столичната улица „Латинка”, където да се направи галерия на името на Ненко Балкански”, връща се повече от 30 години назад Боян. И до ден-днешен музей на художника няма, а къщата, вместо да е паметник на културата, дълго време е използвана за склад на Националната художествена галерия, в който се съхраняват парцали, метли, кофи, тоалетна хартия. Сега стои заключена с огромен катинар и само една плоча на фасадата напомня, че тук е живял Ненко Балкански.

„Слава на Бога, че огромната част от дарението се върна в Казанлък. В родния град на баща ми се грижат по-добре за творчеството му”, категоричен е Боян Балкански.

Ако пожелае, семейството може да си върне дарението, тъй като не е спазена волята на дарителите, твърдят опитни юристи. Процедурата е сложна, но пък си заслужава, тъй като държавата не полага грижи за картини и имот, които надвишават значително сумата от 1 милион евро.

Ненко Балкански 4

Share

About Author

admin

(1) Reader Comment

  1. Румен Петков е завършен боклук, който беше свързан с Васил Божков-Черепа. Няма да се изненадам, ако картините са в колекцията на Черепа. Къде ли ще ги носи….

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>