Живопис Коментар — 20 януари 2014

ПЕТКОВ

Един от най-големите циници на политическия ни преход Румен Петков е осуетил разследване за кражба на картини на великия Ненко Балкански. Това се е случило, докато Петков беше министър на вътрешните работи. Използването на служебното положение за чадър над престъпността с културни ценности навсякъде по света ще вкара извършителя за дълги години в затвора. У нас циникът не само не е в затвора, не само не е застанал пред Темида, а се гласи с нови политически проекти пак да ни управлява. Плевенският тарикат със сигурност е играл за някой от големите престъпни босове, сред които е мода да се правят на колекционери. Рано или късно истината ще излезе наяве. Няма картина по света, която да е открадната веднъж и да не се е появила на светло. И в нашия случай ще стане така. Друг е въпросът защо колекционери, художници, галеристи и търговци на изкуство мълчат. Ако всички се обединят срещу наглеца, утре никой няма да смее да краде изкуство, да го крие и да го продава. Проблемът не е само на фамилията Балкански, защото никой, който притежава ценни произведения, не е застрахован.

Преди малко по-малко от 8 години американският посланик у нас Джон Байърли обяви Румен Петков за нещо средно между престъпник и политик. Големият дипломат Байърли беше човек със завиден нюх към хората. Изключителен ерудит, Байърли много харесваше нашите художници Никола Танев и Асен Николов-Шопа. Интересуваше се от изобразително изкуство и го ценеше. Какво ли говорят Шопа и Танев на Румен Петков? Вероятно нищо, защото не се пият. А докато Петков се ограмоти поне малко, е добре прокуратурата да не чака, а да го започва.

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>