Коментар Новини — 30 януари 2014

Проектът за нов Наказателен кодекс взриви не само гилдиите на колекционерите, антикварите, галеристите и нумизматите, но и милиони българи. Гардероб, книга, стан, хурка или друга вещ на повече от 100 години, както и картина – семеен спомен, на повече от 50 години, могат да вкарат собственика им в затвора. Такова безумие може да се случи само в държава, в която всичко е сринато. Включително и чувството за каквато и да било памет. Сблъскваме се с отчайваща идиотия и примитивизъм, характерни за развитието на хомо сапиенс в периода на долния палеолит преди 160 хиляди години в Африка.

В антидемократичния проект за нов Наказателен кодекс пише: “Всеки, който държи културна ценност, без да я е регистрирал, може да получи до четири години затвор и глоба от 2000 до 10 000 лв.”  До този момент държането на културна ценност не се наказваше, а затвор се полагаше за притежание на „археологически обект“, който не е регистриран.

Оттук нататък обаче ще трябва да регистрирате бабината си хурка, гардероба или скрина, в който прадядо ви си е държал униформата от Балканската война или мастилницата с бронзов орел, от която е топил дядо ви, за да си напише домашното. Според новия Наказателен кодекс, ако имате хурка, мастилница, гардероб и скрин, тоест повече от три културни ценности, които не са идентифицирани и регистрирани, затворът става 6 години.

Цялата тази простотия се роди в русата глава на една жена, която по ирония на съдбата бе министър на културата в правителството на Тройната коалиция. Нина Чилова, която не правеше разлика между Панчо Владигеров и Златю Бояджиев, износи този урод, наречен Закон за културно-историческото наследство, а в израждането участваха всякакви комплексари. Сега се гласят да продължат делото на Чилова и до го доведат до абсурдния му край. Без да могат да отговорят адекватно какво е културна ценност, колко хиляди регистратори трябва да има, за да се регистрират всички тези културни ценности. Вменяването на вина на притежателите и колекционерите е най-големият сталинизъм към днешна дата. Превръщането на гражданите в бандити, защото са имали вкуса, проявили са усърдието и постоянството да събират, е диващина от междупланетарен калибър. Апотеоз на всичко това е разбирането на шефа на работната група, изготвила новия Наказателен кодекс проф. Александър Стойнов, който на иронията за бабиния гардероб отговаря така: „Ако гардеробът на баба ми има културно-историческа стойност, ще трябва да го регистрирам.”

Ние от bgArt препоръчваме на въпросния професор да яхне на баба си хурката, да се насочи с нея към гардероба, да се напъха в него и никога повече да не си показва муцуната от там. Ако иска да вземе със себе си бившата фризьорка Нина Чилова, Огнян Герджиков и всички останали малоумници, които участват във всеобщото умишлено повреждане на нацията.

 

Иво Димитров

 

Share

About Author

admin

(1) Reader Comment

  1. Това е най абсурдния закон на всички времена ,и дано един ден тези малоумни и тъпоглави убийци на Българската Култура и на Българщината начело с най глупавата жена Нина Чилова да влезнат в затвора .,защото там им е мястото и съм сигурен че ще има възмездие .

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>