Колекционери Новини Топ — 30 януари 2014

колекционери 1

Държавата готви пуч срещу колекционери и собственици на антикварни предмети, опитвайки се да влезе с милиционерски ботуш в половината български домове. Съюзите на колекционерите, нумизматите и антикварите остро протестират срещу готвените промени в Наказателния кодекс. Според предложенията всеки, който притежава “нерегистрирана” културна ценност, е заплашен със затвор до 4 години. Това би засегнало половината българи.

Проблемът е в неясната дефиниция на понятието “културна ценност”. Според последните промени не само антични предмети и монети, но и над 50-годишни картини, домашни икони, дори стари мебели, които всеки българин притежава в дома си по наследство, се превръщат в културна ценност. Ако човек не ги декларира пред специална комисия от културното министерство, автоматично се превръща в нарушител. Заплашва го затвор до четири години. Ако притежава обаче повече от три подобни предмета, затворът е до шест години, тежка глоба и конфискация.

Професор Валери Стефанов, председател на Съюза на колекционерите у нас, коментира: “В момента с предлаганите промени в Наказателния кодекс санкциите са опрели до вратата на всеки български дом. Какво се случва с хората, с интелигентните и образовани хора на България, които са имали щастието или нещастието да си купуват книги, картини, да пазят интимната стойност на своите домове”.

Срещу готвените промени в Наказателния кодекс скочи и Светлин Русев: “За да искам да продам своята студентска рисунка, трябва да ида да я идентифицирам в Министерство на културата – това е абсурд.”

 

 

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>