Афиш Новини — 09 януари 2014

Янаки Манасиев портрет

Галерия “Арте” показва един от позабравените майстори на българската живопис, работили през 60-те и 70-те години на миналия век Янаки Манасиев. Неговите творби са колекционерска рядкост, а творчеството му отразява търсенията на онова неспокойно поколение, което обърна българското изкуство на 180 градуса. Изложбата включва различни творби от различни периоди, които са от колекциите на Светлин Русев и Ангел Ганев – масла, акварели, графики, пастели.

Янаки Манасиев 1

Изтънчен естет и психолог, художникът се интересува от богатството и изменчивостта на човешките мисли, чувства и настроения. Не случайно основният образ в творбите му е жената – тази така подходящо необятна вселена от емоции. Темата за жената и деликатното навлизане в нейната природа занимават Янаки Манасиев през целия му творчески път. Многобройни са портретите, които прави както в Шумен, така и във Велико Търново. По принцип портретът предполага отговорно боравене с натурата, но авторът не се задоволява само с документалното предаване на модела и внася много точна стилизация и идеализация на образа.

Янаки Манасиев 5

През 1970 г. Художникът напуска гр. Шумен и става преподавател във Велико Търновския университет, по – късно защитава и доцентура. Там особено силно се проявява целият блясък на таланта му. Този еретик за своето време въвежда в обръщение както в учебния процес, така и в личното си творчество уроците на съвременната европейска живописна школа, с които обогатява националната традиция.

Янаки Манасиев 4
Интересът към историята на изкуството и постиженията на великите майстори винаги са вълнували Манасиев. Истинско събитие и прелом за него е двумесечната му специализация в Ленинградската художествена академия „И. Е. Репин” в края на 1975 г. През този кратък престой в Санкт Петербург създава серия от двадесетина акварела, които се смятат за върхово постижение в неговото творчество. Янаки Манасиев е изключително силен и в областта на графиката. Графиките му са изповеди с основен обект – човека. Работи в различни техники – литография, офорт, гравира на картон и на линолеум. Успешно дебютира като монументалист – автор на сграфита и като сценограф.

Янаки Манасиев 3
В къщата в село Божица може да се види прекрасното сграфито – „Музика”, което Янаки направи през 1972 г.
За жалост Господ си го прибира твърде рано, когато е само на 45.

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>