Афиш Новини Топ — 05 декември 2013

Павлето портрет

Изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на големия български художник Георги Павлов-Павлето бе откритав Националната художествена галерия (НХГ). Честването е организирано от Националния музей на българското изобразително изкуство с финансовата подкрепа на Министерството на културата и със съдействието на СГХГ, Историческия музей в Чипровци, художествените галерии в Сливен, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Казанлък и частни колекции.

Павлето 1

Експозицията включва 80 картини и рисунки, както и стихове на художника. Павлето е роден в Чипровци. Завършва живопис в Художествената академия при проф. Борис Митов и още с първите си изяви се откроява като художник с модерно виждане в жанровете на пейзажа, натюрморта и портрета. Свързваме творчеството на Павлето преди всичко с пейзажите от София, в които водещо е лиричното усещане. Развитието на живописния му език тръгва от сложните монохромни гами към звучните дисонанси на чистите цветове в по-късните му творби. Той е не само художник, но и поет. Първите си стихотворения написва още в ученическите години. Издава стихосбирките „Вятър над Огоста” (1985) и „Когато кестените спят: рисунки и стихове“ (1993). Георги Павлов рисува непрекъснато, а от 50-те години на ХХ век работи активно и като редактор. Автор е на монографии за големи български художници и в редица статии популяризира световното изкуство.

 

Павлето 2

Неговото търсещо око избира не само най-красивите места в родината – Созопол, Мелник или Несебър, но и такива всепризнати притегателни точки за живописците от цял свят, като Венеция, Париж или Алжир. Характерни особености на натюрмортите му са добре обмислената композиция, отчетливо изградената форма, хармоничното съчетание между детайла и цялото. Изложбата продължава до 9 февруари 2014 г.

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>