Афиш — 11 декември 2013

 

Стоян Цанев чело

Галерия „Средец” на Министерството на културата отвори врати за изложба живопис и керамика на бургаския художник Стоян Цанев. Художникът завършва Академията за изящни изкуства във Варшава през 1973 г., специалност „графика” при проф. Анджей Руджински, с награда на Министерството на културата на Полша. От същата година започва да взима участие в представителните изложби в чужбина на Съюза на българските художници. Работи в областта на графиката, живописта и керамиката. Автор е и на екслибриси за поетите Христо Фотев и Недялко Йорданов, както и за изтъкнатия бургаски художник Георги Баев.
За творчеството си Стоян Цанев е удостоен с множество престижни български и международни отличия, между които и с награда за графика на СБХ на името на Веселин Стайков през 1979 и 1988 г., с награди от международните биеналета на графиката, награда на биеналето за хумор и сатира, организирано от „Дом на хумора и сатирата” – Габрово. През 2007 г. той получава и най-голямата българска награда за живопис – „Захарий Зограф”, и организира изложба в Самоков.
Платна на Стоян Цанев са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия; художествените галерии в Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Сливен, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Русе, както и музейни и частни колекции по цял свят. В редките си интервюта Стоян Цанев с постоянство говори за абсолютната свобода, необходима като въздух за твореца.
Изложбата живопис и керамика на Стоян Цанев в Галерия „Средец” на Министерството на културата ще продължи до 04.01.2014 г.

Стоян Цанев
Когато се говори за талант като Стоян Цанев, чието творчество отдавна е надхвърлило регионалното, национално значение и е станало конвертируемо още през осемдесетте години на 20-и век, не бива да си затваряме очите за средата, в която е родено то. Среда, съвсем конкретно социална, творческа, колегиална, лична. Стоян Цанев избра родния си град за своя обител, пристан, ателие, място за приятелски срещи. От десетилетия той е в Бургас, от десетилетия художникът е все по-космополитен и универсален, отколкото мнозина, които увеличават предимно народонаселението в някои престижни столици. Адресът на големите не е непременно на прочутите авенюта. С дързост, стоицизъм, абсолютна вяра в себе си и в своето призвание, (те днес изглеждат още по-невероятни на фона на емиграционната експлозия от последните две десетилетия), Стоян Цанев отстоява географията на своята духовност и първоизвора на вътрешните си глъбини.

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>