Афиш Новини Топ — 11 декември 2013

Вежди и Вадим

Вежди Рашидов хвърля ръкавицата на гилдията, организирайки със сина си Вадим Рашидов съвместна изложба в столичната галерия „Арте”. Събитието е по повод рождения ден на именития ни скулптор, който представя пред публиката свои непоказвани творби на фона на акварелните, пастелни и маслени картини на Вадим. Сред акцентите е изключителен скулптурен портрет на големия ни живописец Генко Генков. В тази и в другите творби на Рашидов виждаме как маестрото изключително модерно третира своя обект чрез деформации, които в крайна сметка ни разкриват образи в една неподозирана хармония.

Любопитно е, че тези скулптори и пластики Вежди е създал в междучасията на политическите и обществени битки, които разтърсиха България през последните години и най-вече през последните месеци. Именно в епицентъра на тези горещи събития е и самият автор. „Когато ми писне от обкръжаващата ни глупост и агресия, се затварям в ателието. То ме прави свободен и независим”, изповядва се творецът, който е известен с бурния си темперамент и пиперлив език.

За  разлика от нескопосните опити на Цветан Цветанов да ни вкара в Шенген, за творбите на Вежди Рашидов Шенген отдавна не съществува. Скулпторът преодоля и Берлинската стена далеч преди тя да рухне. Къртовски труд, любов към учителите, чиракуване и безбройни лишения стоят зад световното признание, което авторът Рашидов получава в годините. Той е от щастливците в изкуството, които приживе се радват на славата от майсторството си.

Вежди - глава

Вежди прескача оградата на сиропиталището в село Студен кладенец, преминава през Художествената гимназия, Художествената академия, за да стигне през 1985 година до световната столица на културата Париж след конкурс за „Сите дез-ар”. Неговият талант не остава незабелязан във Франция. Световноизвестният скулптор Сезар казва: „Българският скулптор Вежди Рашидов е наредил себе си и своята страна сред най-високите върхове на културата на ХХ век, сега и завинаги. Това, което прави е прекрасно, докоснато от експресионизма и …толкова завладяващо. Той е толкова силен като излъчване, толкова могъщ…Очевидно е колко много културни пластове присъстват в творбите му. Той е един от неокласиците на нашето време.”

Разбира се никой не е пророк в собствената си страна. Така е и с Вежди. След над 30 изложби в чужбина в България се сещат, че има такъв скулптор и през 1994 година той прави първата си самостоятелна изложба у нас. След нея творецът вече 20 години държи палмата на първенството.

Бохем и човек, който умее да се наслаждава на красивото, пред приятели Вежди не крие, че иска да се върне към старата си  максима за живота, който според него трябва да мине с малка водка, в малко ателие, с малка пластика и с една малка жена. При глината в ателието творецът разбира, че завинаги е свързан със земята. А когато тази връзка е изкуството, усещането за непреходност не може да се замени с нищо, което иначе ежедневно поддържа суетата жива.

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>