Новини — 23 ноември 2013

Перец банани

Сензация! Давид Перец е рисувал банани. Това научаваме от позиция №58 на предстоящия търг на аукционна къща “Виктория”. Търгът ще се проведе в галерия “Академия” на Националната художествена академия на 5 декември. Същата тази академия, която през далечната 1932 година завършва самият Перец. Второ съвпадение – натюрмортът с банани и друг зарзават е подписан и датиран (1932), а стартовата цена на произведението е едва 6000 лева.

През последните 6-7 години на артпазара неочаквано се появиха много нови творби на Давид Перец. Същото се случи и с още няколко автора – Сирак Скитник, Димитър Казаков-Нерон, Атанас Яранов-Шаро, Марио Жеков. И ако за обогатяване творчеството на последните трима следите водят към едно реставраторско ателие в полите на Витоша, то към Перец, Сирак Скитник и още няколко колоса на българската живопис, творили през 30-те години на миналия век, интерес имат други наши съвременни “майстори” на четката и на шмекерията. Впрочем ментетата са най-голямата язва на пазара на изкуство у нас. Измамите с картини удрят нови висоти с рязкото увеличаване вноса на сравнително евтини портрети от Западна Европа. Попаднали в сръчните български ръчички тези портрети експресно се обзавеждат с подписи на Ян Вацлав Мърквичка, Антон Митов, Ярослав Вешин, Елена Карамихайлова, на първите ни светски портретисти Станислав Доспевски, Георги Данчов, Николай Павлович,  Христо Цокев. Западноевропейски натюрморти и пейзажи от епохата също стават обект на “преподписване” и получават авторство например на Ненко Балкански, Дечко Узунов, Никола Петров, Стефан Иванов, Илия Петров…Впрочем продължаването на списъка може да е почти безконечно. Няма значим български художник, чието творчество да не е станало доста по-голямо след смъртта му, разбира се. И най-вече през последните 10-15 години.

Да се върнем на търга на аукционна къща “Виктория”. Тук темата вече не е за ментета, а за малко по-особени и нетипични картини от някои автори. Като стана дума за портрети, обърнете внимание на позиция №66. Ще видите портрет на възрастен мъж, озаглавен “Шоп от софийско”.

Майстора

По-любопитното е, че творбата е атрибутирана като произведение на Владимир Димитров-Майстора. За него наддаването започва от скромните за най-знаковия ни художник 5400 лева. Но това не е единствената евтина за автора си картина. Ако се върнем 7 позиции по-назад, ще видим един твърде неразпознаваем за класата на проф. Стефан Иванов пейзаж, датиран 1909 г., който тръгва от цена 5900 лева.

Стефан Иванов

Ако тези творби не ви харесват, bgart.bg е готов да ви поднесе букет цветя от Бронка Гюрова (позиция №6) или да ви призове: “Юруш на бананите”!

Когато една картина е оборудвана надлежно с всички видове сертификати, когато са изпълнени всички условия по идентифицирането им, каквито и анализи да се правят, са излишни. Верни на разбирането си, че трябва да сме полезни на българските колекционери, ние от bgart.bg ви препоръчваме следните позиции от търга на “Виктория”, при които съотношението между цена и качество е най-приемливо:

14. Александър Мутафов – “Морски пейзаж” – 2900 лв.

37. Дечко Узунов – 4 акварела цикъл “Лято” – 2200 лв.

40. Бенчо Обрешков – “Жени”, акварел – 2200 лв.

44. Николай Райнов – “Великденски острови” , смесена техника- 3600 лв.

45. Иван Табаков – “Залив” – 2800 лв.

46. Стоян Венев – “Пейзаж” – 900 лв.

61. Найден Петков – “Градски пейзаж” – 6500 лв.

76. Владимир Мански – “Велико Търново” – 1500 лв.

123. Николай Райнов – “Пейзаж” – 300 лв.

153. Жул Паскин – “Тоалет” – рисунка – 1950 лв.

164. Олга Брадистилова – “Голо тяло” – 1800 лв.

184. Генко Генков – “Пейзаж” – 3800 лв.

185. Генко Генков – “Пейзаж” – 3800 лв.

187. Георги Баев – “Морски пейзаж” – 1350 лв.

205. Иван Вукадинов – 7300 лв.

211. Енчо Пиронков – “Композиция” – 3300 лв.

217. Светлин Русев – “Голо тяло”, смесена техника – 850 лв.

222. Марио Жеков – “Пейзаж” – 600 лв.

 

Share

About Author

admin

(2) Readers Comments

  1. Хората които правят търгове и ги организират трябва да носят отговорност. То се знае, че изкуствоведите ни не стават за нищо.

  2. На уебсайта на “Виктория” видях книмка на картината на Георги Баев от търга – позиция 187 от търга, “Морски пейзаж”. Мисля че е откровен фалшификат при това от недобро качество (защото съм виждал и доста изпипани ментета). На всичко отгоре доколкото се разбира е рисувано с масло върху керамика!? Ако действително е така, птогава това е просто “уникален” фалшификат, буквално е за музей на ментетата, защото баща ми, Георги Баев никога не е рисувал керамика. Но в крайна сметка още от смешно ниската цена може да се разбере, че нещо не е наред. В последните 2-3 години сигурно съм видял вече 10-15 безспорни ментета. За жалост повечето от тях се разпространяват от “галерии”. Явно вече има манифактура за производство на ментета.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>