Коментар — 26 ноември 2013

Майстора

Пазарът на изкуство у нас е миниран. Колекционерите повече не искат да бъдат лъгани от знайни и незнайни търговци със съмнителна репутация. Организирана мафия бълва ментета, които заливат галерии и сбирки. Вонята на нечистоплътност е ужасна. Освен с икономическата криза, желаещите да се сдобият с произведение на изкуството у нас, трябва да се преборят и с многобройните шарлатани. Прочухме се по света с гадориите си към големи художници. Така например във Франция са вдигнали ръце от ментета на родения във Видин голям световен художник Жул Паскин. Тъжното е, че въпросните ментета стигат до Париж, но доказано тръгват от България.

Не се срамим пред никакви авторитети и национални икони. Посегнахме на Майстора, на Никола Петров, Мърквичка и Антон Митов, на Бенчо Обрешков и Илия Петров, на Цанко Лаврено, Иван Милев и Никола Танев, на Генко Генков, Димитър Казаков и Атанас Яранов, на Давид Перец, Сирак Скитник и Васил Бараков, на Стоян Венев и Златю Бояджиев. Съвсем естествено, след като нямаме свян пред мъртвите, не пожалихме и живите художници – Иван Вукадинов, Светлин Русев , Енчо Пиронков. Разрушихме основите и пренаписахме историята. Ако се съберат всички боклуци, изтъргувани за истински, ще се получи така, че някои автори ще се окажат с двойно и тройно по-голямо творчество. Мафиотите преподписват картини, рисуват върху стари платна, купуват картини от Европа и им слагат подписи на наши стари майстори. Други тарикати, завършили някакво художествено образование, започват да рисуват като известните автори и съсипват творчествата им, защото им е изгодно да продават платната като оригинали на стар майстор, отколкото като свои работи.

В същото време политиците вместо да сложат ред на пазара, го доубиват с тъпия си закон за културно-историческото наследство. Полицията не знае какво да прави. В нормалните държави към министерствата на културата има специални ченгета – образовани и обучени да се занимават с мафията в арта. Дано доживеем на нашите управници да им дойде акълът за подобен отдел. Bgart.bg настоява и за строго прилагане на закона, който криминализира престъпленията в културата. Иначе след още 10 години всичко в изкуството ни ще е като лунен пейзаж.

Share

About Author

admin

(3) Readers Comments

  1. В България наистина вече няма пазар на изкуството, защото е пълно с ментета.Прави сте да искате държавата най после да се намеси.

  2. Това е работа на прокуратурата.
    НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС: Чл. 209. Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода от една до шест години.
    (2) Който със същата цел използва заблуждението, неопитността или неосведомеността на някого и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва с лишаване от свобода до пет години.
    Преди около година в Бургас в една галерия бяха изложени 4-5 смехотворни ментета на Георги Баев. Аз и още няколко човека, в това число художници от Бургас, които познават и Баев и творчеството му, казаха на галеристите, че това категорично са фалшификати. Никакъв ефект. Т. нар. “изложба” продължи, сигурно някой е изгорял. Чудя се обаче на будалите, които ще дадат пари без да проверят автентичността.

  3. Поздравления за начинанието! Да се надяваме, че то – начинанието, няма да се превърне в самоцел и налагане на определени лични амбиции! Сега за фалшивите картини! Ментета винаги ще се появяват. Особено в объркана държава като България. Да не виним само художниците (някои от тях впечатляващо талантливи) и да се оправдаваме със закони и правилници! Нека да си кажем за знайните и незнайни оценители и “специалисти” по родно и не само родно изкуство, които с байганьовско самочувствие и категоричност отхвърлят издадени от специалистите документи, сертификати и оценки! И, ако реставратора Чушев си позволява да влиза в ролята на изкуствовед заради академичното си образование, то оперният декорист Иван Савов, архитекта Георги Овчаров и останалите като тях анонимници откъде накъде си присвояват правата на специалистите от НХГ и индефикационата комисия към НИМ и казват коя картина е истинска или не? Само защото е внук на Цанко Лавренов, самокръстилия се Лаврен прави същото? Работещите в НХГ и НИМ се подписват под оценките и сертификатите които издават и носят отговорност за това! А каква отговорност носят горе споменатите и останалите като тях разбирачи? Върху носенето на отговорността и професионалната подготвеност трябва да се замислят събирачите на картини и други произведения на изкуството когато се доверяват на мнението на нелегалните “специалисти”. Защото те сигурно ще познаят няколко ментета, но да се замислим колко оригинали ще обявят за ментета! Къде от незнание, къде заради някакви техни си користни цел !

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>