Новини — 07 ноември 2013

Сашо Бешков

В сряда след трудна борба с рака почина големият ерудит проф. Александър Бешков. Той е един от дългогодишните водещи политически коментатори на Националната телевизия по времето на Иван Славков, журналист, писател,сценарист, бивш член на Българския олимпийски комитет, един от създателите и главен редактор на „Панорама”. Направил е филми за Кенет Кларк, Федерико Фелини, Нино Рота , папа Йоан-Павел Втори, Индира Ганди, мексиканския президент Хосе Лопес Портильо, Петър Увалиев, Дора Валие. Има издадени теоретични книги, преведени на различни езици.
Александър Бешков е син на известния български художник Илия Бешков. Бил е и преподавател в Софийски университет “Св. Климент Охридски”, в Художествената академия и в университета в Колчестър – Англия. Основател на фондация на името на Илия Бешков и известен дарител на Плевенския музей “Илия Бешков”, както и на стипендии за студенти по културология.
Почти цяла година той се надяваше да се пребори с рака, особено вярваше на рецептата със сода и кленовия сироп, с която наистина успя да спря кървенето, но постепенно загуби сили. Последните месеци е бил вече на легло, а последните дни е отказвал всякаква храна и е искал само вода.
Опелото ще се извърши в църквата Света София на 8 ноември – петък от 13 часа. В тази църква през 1958 година е извършено и опелото на Илия Бешков. Там са кръстени неговата дъщеря Илияна, синът му Стефан и първородният му внук на негово име Александър.

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>