Галерии Новини — 24 ноември 2013

Къща Георги Баев Къща музей 1

Картините на великия бургаски маринист Георги Баев-Джурлата намират свой дом в родния му град. Навръх празника на Бургас за Никулден отваря вратите си къщата-музей на художника, в която ще намерят място 51 платна, 10 графики и няколко акварела. Творбите са от фонда на градската галерия “Петко Задгорски”.  Идеята за къща-музей е на друг знаменит бургаски майстор на четката – Стоян Цанев. Тя среща подкрепата на Дружеството на художниците и на Клуба на дейците на културата. Сегашната общинска управа също подава ръка и помага за реализирането на проекта. Кметството до голяма степен осигурява изцяло  издръжката на музея.

Георги Баев  Георги Баев 1

Освен картините на Георги Баев в новата галерия ще се покажат архиви от кореспонденцията и палитрата на художника, както и ще се прожектира филм за него. Семейството на Баев ще даде за музея неговите многобройни отличия, спечелени през годините. Пространството пред къщата-музей и хубавия двор дават възможност за летни изложби на други автори и това също ще бъде използвано. Има идея да бъде учредена ежегодна награда на името на Георги Баев за млади творци. Очаква се гостите на музея да видят как колеги на Баев са видели своя приятел. Ще бъдат изложени портрети на легендарния художник от  Кольо Кехайов, Стоян Цанев и Димитър Тончев.

Георги Баев 2  Георги Баев 4 Георги Баев 3

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>