Живопис Колекционери — 25 октомври 2013

Ангел Симеонов 002Ангел

Може ли да се запътите към хотел, а когато стигнете и влезете, да се озовете в галерия? И то не в каква да е, а в галерия с прецизно подбрани шедьоври на голяма част от знаковите художници на България, определили посоките за развитието на изкуството ни през ХХ век. Няма шега – от стените ви гледат момите на Владимир Димитров-Майстора, мустакатите шопи на Стоян Венев, потапяте се в атмосферата на великолепните пейзажи на Бенчо Обрешков, Васил Бараков, Илия Петров, Дечко Узунов, Давид Перец, Кирил Цонев, Златю Бояджиев и Атанас Михов. Обръщате се на другата страна и влизате в карловските дворове на Никола Танев, за да видите край тях кротко приседнали красивите момичета на Данаил Дечев, които сякаш гледат не към полето, а към морските пейзажи на Марио Жеков, Александър Мутафов, Иван Табаков и Никола Вълчев.

Ангел Симеонов 010Ангел Симеонов 004Ангел Симеонов 006Ангел Симеонов 011Ангел Симеонов 009Ангел Симеонов 007

Няма грешка – това не е Националният музей за изобразително изкуство, а петзвездният столичен хотел “АНЕЛ”. Всичко, което се вижда по стените, както и огромните скулптурни композиции във фоайето, е събирано през годините с любов и постоянство от Ангел Симеонов. Собственикът на хотел “АНЕЛ” е сред най-значимите меценати на изкуство в България, а колекцията му е подбирана не по азбучен ред, а с много познание и прецизност. “Ангел е готов за изкуствовед. Отдавна е в час с тенденциите и направленията в изкуството”, казва за него не кой да е, а Светлин Русев. Именно големият художник и събирач на изкуство бе човекът, който през февруари подреди последната изложба с картини от колекцията на Ангел Симеонов в столичната галерия “Средец”, озаглавена Шестима от 60-те”.

Точно 60-те години и бунтът на онова поколение са темелът в колекцията на Ангел Симеонов.   60-те години на ХХ век са определяни от много критици за преломни в областта на изобразителното изкус­тво. Това е периодът от време, в който изгряват творческите звезди на едни от най-значимите ни майстори. Това бурно за живописта десетилетие е съотносимо като сила на произведения и внушения само с 30-те години на ХХ век,  наситени с бурен творчески подем и появата на шедьоври, създадени от изключително талантливо поколение автори.

ГенкоГенко 1

Общото, което обединява художниците от 60-те, е, че те пробиват след знаменитата Първа младежка изложба през 1961 година. Това са времената, когато младите хора са под влиянието на музиката на Джон Лий Хукър, Ерик Клептън, „Бийтълс“ и „Ролинг Стоунс“. Може би в изобразителното изкуство България най-бързо настига Запада и се вписва адекватно във времето. Това са годините, когато художниците и скулпторите ни създават творби, съизмерими с тези на колегите им във Франция, Италия, Холандия, Белгия и Великобритания. Състезанието да бъдеш различен, неповторим и индивидуален създава много шедьоври. Именно много такива значими произведения от периода на 60-те, 70-те и 80-те години е събрал Ангел Симеонов. Съвсем не е случайно, че той е сочен като човека с най-представителна колекция на автори от това поколение. Ценителите на изящното изкуство помнят мащабните му изложби на автори като Генко Генков, Димитър Казаков-Нерон, Атанас Яранов-Шаро. Над 70 от най-знаковите и емблематични творби на Генко Генков са в колекцията на Ангел Симеонов. “За този странен, неразгадаем, необозрим, неразбран майстор трябва да се пише и говори честно, сурово и без компромиси, защото такъв е характерът на неговото изкуство. Картините му, които спират дъха и от които извира неукротима енергия, се превърнаха в моя колекционерска страст и мечта. Те завладяха ежедневието ми”, признава Ангел Симеонов, който повече от 20 години е събирал произведения на художника. В центъра на сбирката с картини на Генко са около 25 живописни шедьовъра, които са били притежание на най-големия български колекционер и естет Богомил Райнов. Това са картини, рисувани през 60-те и 70-те години на ХХ век. “Разделял съм се с творби на Златю Бояджиев, Никола Танев и Бенчо Обрешков, за да попълня сбирката си от творби на Генко”, разкрива меценатът.

ЯрановЯранов 2

Атана Яранов-Шаро и Димитър Казаков-Нерон са други от творците, които заемат важна част в колекцията на бизнесмена. Според познавачи Ангел Симеонов притежава екстракта от творчеството на Шаро. Платна на Светлин Русев, Георги Баев, Георги Божилов-Слона, Емил Стойчев, Енчо Пиронков и  Йордан Кацамунски допълват богатата колекция на велики автори от това поколение. Сред акцентите е картината картината „Пристанище“ на Баев, заради която бургаският майстор на четката получава не само първа награда, но и сребърен медал от Министерството на културата. Светлин Русев, който освен на първата награда за живопис е носител и на златен медал от Министерството на културата, също е представен с много свои знакови картини в сбирката, доказващи, че до върха не можеш да стигнеш случайно. И творбата „Зима“ на Енчо Пиронков, спечелила втора награда на Първата младежка изложба през 1961 година, е част от сбирката на Ангел Симеонов. Колекционерските удари не спират дотук. Платната на незабравимия Георги Божилов-Слона ни изстрелват в световна орбита. Любимецът на пловдивската бохема остава като един от най-нестандартните ни автори и до днес. Емил Стойчев, майсторът, чийто творчески път минава между София и Париж, също е представен с тежка артилерия от картини. Една от тях е била любима творба на Людмила Живкова. Дъщерята на Тодор Живков е настоявала да откупи платното за тогавашния Комитет за култура, но по неведоми пътища то се озовава в сбирката на Ангел Симеонов. Михалис Гарудис, Тома Трифоновски, Свилен Блажев, Едмонд Демерджиян и Николай Янакиев – творци продължили модерната линия от 60-те и през 70-те, 80-те и 90-те години също попадат в колекцията на Ангел Симеонов.

Созопол 1Созопол 5Созопол 6Созопол 7Созопол 8

И ако в областта на живописта бизнесменът се конкурира с още няколко големи меценати като Боян Радев, Светлин Русев, Васил Божков и Гриша Ганчев, скулптурните паркове на Ангел Симеонов в Созопол и София нямат аналог у нас. В сбирката му от монументални паметници и пластика са включени почти всички имена на стари майстори и съвременни автори – от Иван Лазаров, Андрей Николов, Любомир Далчев и Марко Марков до Валентин Старчев, Вежди Рашидов, Крум Дамянов, Павел Койчев, Емил Попов и Величко Минеков.

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>