Енциклопедия — 08 септември 2013

Цанко Лавренов

Цанко Лавренов (24.11.1896 – 16.12.1978) е роден в Пловдив. Завършва средното си образование във френския колеж в родния си град. От дете се увлича по живопистта, но различни спънки му пречат да получи академично образование. Едногодишен престой във Виена и едно пътуване до Италия обогатяват познанията му върху изобразителното изкуство. Така Цанко Лавренов се оформя като самобитен и неповторим художник. Изгражда си личен художествен стил, който изхожда от българската народна живопис. характерен белег на неговите картини са багрите и ритъмът на формите. Много от произведенията му пък се доближават до иконописването. През 1935-36 година пътува из Гърция – Солун, Света гора. В Атон прекарва 100 дни и разработва багрени и графични скици с манастирски изгледи, които впоследствие преработва в прекрасни живописни картини. така се ражда забележителният “Манастирски цикъл”. С дълбоко вживяване и проникновение Лавренов пресъздава атмосферата, духа и бита от епохата на Възраждането. Освен това е автор и на творби от историята на страната ни.

Извън живописните си занимания Лавренов работи графика, гравюри на дърво и линолеум. През различни периоди от живота си се занимава и с публицистика и изкуствоведство. Автор е на множество статии и няколко студия.

Свързани публикации

Васил ТЕНЕВ

Васил ТЕНЕВ

февруари 18, 2021
Боряна ПАНДОВА

Боряна ПАНДОВА

февруари 16, 2021
Цветан СТОЯНОВ

Цветан СТОЯНОВ

февруари 16, 2021
Моника ПОПОВА

Моника ПОПОВА

февруари 04, 2021
Георги АТАНАСОВ

Георги АТАНАСОВ

януари 29, 2021
Васил ПОПОВ

Васил ПОПОВ

януари 26, 2021
Георги ГЕРАСИМОВ

Георги ГЕРАСИМОВ

януари 26, 2021
Иван ТРИЧКОВ

Иван ТРИЧКОВ

декември 20, 2014

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>