Енциклопедия — 02 септември 2013

vukadinov

Иван Вукадинов е роден на 19 март. 1932 година в село Ломница. През 1961 г. завършва живопис при проф. Ненко Балкански, след като преди това по политически съображения на няколко пъти най-талантливият млад художник не е приеман в Художествената академия. Изключително парадоксално е,че докато не му дават да учи, Иван Вукадинов подготвя един куп кандидат студенти да влязат в академията. Той е единственият българин, намерил място в Американската енциклопедия за модерно изкуство. Музеят във Ватикана предлага няколко десетки хиляди долара в началото на 70-те години, за да откупи две платна на Вукадинов, но тогавашната власт отказва с мотивите, че картините му са национално богатство. През 70-те години прави фурор с четири изложби в Италия, които му носят световна слава. залите в Гросето, Арецо, Рим и Пиза се пукат по шевовете, за да видят зрителите чудото от България. По това време в Рим му предлагат професорско място художествената академия, но Вукадинов отказва, за да не създаде допълнителни проблеми за семейството си.

Неговият колега Тома Трифоновски го нарича “Господ на българската живопис”. Вукадинов и досега си остава най-дълбокият български художник, признат и от световни капацитети като откривателя на Малевич Андрей Наков, който е носител на голамата награда Борден на Френската академия за изящно изкуство. Според Наков Иван Вукадинов, който рядко продава свои картини, е единственият наш художник, чието платно може да стигне до седемцифрена цена при продажба в Западна Европа. Картините на Вукадинов получават комплименти от най-големите световни колекционери. Италианският мултимилионер и колекционер Марсело Данон, който притежава няколко платна на Вукадинов, казва: “За тази синя картина на Иван Вукадинов ще построя специално стълбище.” Иван Вукадинов рисува натюрморти, пейзажи, портрети. В неговите работи често срещаме препратки към древността и изкуството на египтяните, траките, гърците, етрусите и римляните.

Свързани публикации

Иван ТРИЧКОВ

Иван ТРИЧКОВ

декември 20, 2014
Филип СЕДЕФЧЕВ

Филип СЕДЕФЧЕВ

март 17, 2014
Никола ЗЛАТЕВ

Никола ЗЛАТЕВ

февруари 05, 2014
Андрей ЯНЕВ

Андрей ЯНЕВ

декември 04, 2013
Кирил ШИВАРОВ

Кирил ШИВАРОВ

ноември 21, 2013
Владимир ПЕНЕВ

Владимир ПЕНЕВ

ноември 08, 2013
Иван ГАЗДОВ

Иван ГАЗДОВ

октомври 30, 2013
Олга БЕЛОПИТОВА

Олга БЕЛОПИТОВА

октомври 22, 2013

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>