Енциклопедия — 02 септември 2013

vukadinov

Иван Вукадинов е роден на 19 март. 1932 година в село Ломница. През 1961 г. завършва живопис при проф. Ненко Балкански, след като преди това по политически съображения на няколко пъти най-талантливият млад художник не е приеман в Художествената академия. Изключително парадоксално е,че докато не му дават да учи, Иван Вукадинов подготвя един куп кандидат студенти да влязат в академията. Той е единственият българин, намерил място в Американската енциклопедия за модерно изкуство. Музеят във Ватикана предлага няколко десетки хиляди долара в началото на 70-те години, за да откупи две платна на Вукадинов, но тогавашната власт отказва с мотивите, че картините му са национално богатство. През 70-те години прави фурор с четири изложби в Италия, които му носят световна слава. залите в Гросето, Арецо, Рим и Пиза се пукат по шевовете, за да видят зрителите чудото от България. По това време в Рим му предлагат професорско място художествената академия, но Вукадинов отказва, за да не създаде допълнителни проблеми за семейството си.

Неговият колега Тома Трифоновски го нарича “Господ на българската живопис”. Вукадинов и досега си остава най-дълбокият български художник, признат и от световни капацитети като откривателя на Малевич Андрей Наков, който е носител на голамата награда Борден на Френската академия за изящно изкуство. Според Наков Иван Вукадинов, който рядко продава свои картини, е единственият наш художник, чието платно може да стигне до седемцифрена цена при продажба в Западна Европа. Картините на Вукадинов получават комплименти от най-големите световни колекционери. Италианският мултимилионер и колекционер Марсело Данон, който притежава няколко платна на Вукадинов, казва: “За тази синя картина на Иван Вукадинов ще построя специално стълбище.” Иван Вукадинов рисува натюрморти, пейзажи, портрети. В неговите работи често срещаме препратки към древността и изкуството на египтяните, траките, гърците, етрусите и римляните.

Свързани публикации

Васил ТЕНЕВ

Васил ТЕНЕВ

февруари 18, 2021
Боряна ПАНДОВА

Боряна ПАНДОВА

февруари 16, 2021
Цветан СТОЯНОВ

Цветан СТОЯНОВ

февруари 16, 2021
Моника ПОПОВА

Моника ПОПОВА

февруари 04, 2021
Георги АТАНАСОВ

Георги АТАНАСОВ

януари 29, 2021
Васил ПОПОВ

Васил ПОПОВ

януари 26, 2021
Георги ГЕРАСИМОВ

Георги ГЕРАСИМОВ

януари 26, 2021
Иван ТРИЧКОВ

Иван ТРИЧКОВ

декември 20, 2014

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>