Енциклопедия — 07 септември 2013

ЗАХАРИЙ АВТОПОРТ

Захарий Зограф (1810-1853), Захарий Христович Димитров, е роден в Самоков. Той е един от най-изтъкнатите майстори, по-малкият син на основоположника на Самоковската художествена школа Христо Димитров. Брат е на Димитър Зограф и чичо на Станислав Доспевски.

Учи рисуване и живопис при своя брат Димитър Зограф, но след 1832 г. започва да работи самостоятелно. Най-ранната подписана икона на Захарий датира от 1829 г., когато той е бил едва на 19 години. По-късно художникът рисува икони за черквите “Св. Константин и Елена”, “Света Петка” в Пловдив, “Света Богородица” в копривщица, в Мулдавския, Горноводенския, Плачковския, Долнобешовишкия, Преображенския и други манастири. Негови са и значителен брой стенописи в църквите „Св. Никола“  и „Св. Архангели”  на Бачковския манастир, в част от главната църква на Рилския манастир, в църквата на Троянския манастир. Преди да почине от тиф в разцвета на силите си той работи на Атано, където  изписва външния притвор на главната църква в Лаврата на Свети Атанасий и рисува икони за конака на Зографския манастир в Карея.

Захарий Зограф е основоположник на българската светска живопис. Той е един от малкото иконописци, които внасят битови елементи в църковното изкуство. Стенописите му от 1840, 1848 и 1849 г. включват автопортрети. В Националната художествена галерия се пазят негов автопортрет и портрет на Неофит Рилски с маслени бои. Той оставя след себе си и голям брой рисунки на хартия, непревърнати в завършени произведения. Националната художествена галерия, Институтът за изкуствознание при БАН и музеят в Самоков притежават десетки негови скици с туш и акварел, копирки за икони, орнаментални рисунки, прерисовки на антични фигури, етюди (от натура) на хора и пейзажи (напр. „Бачковският водопад”, „Бряст”, „Аязмото при Кукленския манастир”, „Романтичен пейзаж”). В писма до своя някогашен учител Неофит Рилски Захарий изразява желание да следва в Петербургската художествена академия и съобщава, че в Пловдив взимал уроци по живопис от “двамина майсторе француски зографе”.

 

Свързани публикации

Иван ТРИЧКОВ

Иван ТРИЧКОВ

декември 20, 2014
Филип СЕДЕФЧЕВ

Филип СЕДЕФЧЕВ

март 17, 2014
Никола ЗЛАТЕВ

Никола ЗЛАТЕВ

февруари 05, 2014
Андрей ЯНЕВ

Андрей ЯНЕВ

декември 04, 2013
Кирил ШИВАРОВ

Кирил ШИВАРОВ

ноември 21, 2013
Владимир ПЕНЕВ

Владимир ПЕНЕВ

ноември 08, 2013
Иван ГАЗДОВ

Иван ГАЗДОВ

октомври 30, 2013
Олга БЕЛОПИТОВА

Олга БЕЛОПИТОВА

октомври 22, 2013

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>