Енциклопедия — 07 септември 2013

ЗАХАРИЙ АВТОПОРТ

Захарий Зограф (1810-1853), Захарий Христович Димитров, е роден в Самоков. Той е един от най-изтъкнатите майстори, по-малкият син на основоположника на Самоковската художествена школа Христо Димитров. Брат е на Димитър Зограф и чичо на Станислав Доспевски.

Учи рисуване и живопис при своя брат Димитър Зограф, но след 1832 г. започва да работи самостоятелно. Най-ранната подписана икона на Захарий датира от 1829 г., когато той е бил едва на 19 години. По-късно художникът рисува икони за черквите “Св. Константин и Елена”, “Света Петка” в Пловдив, “Света Богородица” в копривщица, в Мулдавския, Горноводенския, Плачковския, Долнобешовишкия, Преображенския и други манастири. Негови са и значителен брой стенописи в църквите „Св. Никола“  и „Св. Архангели”  на Бачковския манастир, в част от главната църква на Рилския манастир, в църквата на Троянския манастир. Преди да почине от тиф в разцвета на силите си той работи на Атано, където  изписва външния притвор на главната църква в Лаврата на Свети Атанасий и рисува икони за конака на Зографския манастир в Карея.

Захарий Зограф е основоположник на българската светска живопис. Той е един от малкото иконописци, които внасят битови елементи в църковното изкуство. Стенописите му от 1840, 1848 и 1849 г. включват автопортрети. В Националната художествена галерия се пазят негов автопортрет и портрет на Неофит Рилски с маслени бои. Той оставя след себе си и голям брой рисунки на хартия, непревърнати в завършени произведения. Националната художествена галерия, Институтът за изкуствознание при БАН и музеят в Самоков притежават десетки негови скици с туш и акварел, копирки за икони, орнаментални рисунки, прерисовки на антични фигури, етюди (от натура) на хора и пейзажи (напр. „Бачковският водопад”, „Бряст”, „Аязмото при Кукленския манастир”, „Романтичен пейзаж”). В писма до своя някогашен учител Неофит Рилски Захарий изразява желание да следва в Петербургската художествена академия и съобщава, че в Пловдив взимал уроци по живопис от “двамина майсторе француски зографе”.

 

Свързани публикации

Васил ТЕНЕВ

Васил ТЕНЕВ

февруари 18, 2021
Боряна ПАНДОВА

Боряна ПАНДОВА

февруари 16, 2021
Цветан СТОЯНОВ

Цветан СТОЯНОВ

февруари 16, 2021
Моника ПОПОВА

Моника ПОПОВА

февруари 04, 2021
Георги АТАНАСОВ

Георги АТАНАСОВ

януари 29, 2021
Васил ПОПОВ

Васил ПОПОВ

януари 26, 2021
Георги ГЕРАСИМОВ

Георги ГЕРАСИМОВ

януари 26, 2021
Иван ТРИЧКОВ

Иван ТРИЧКОВ

декември 20, 2014

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>