Енциклопедия — 12 септември 2013

 

Андрей Николов портрет Дух и материя

Андрей Николов (29.04.1878 – 17.12.1959) е роден във Враца. През 1903 г. завършва Държавното рисувално училище в София, специалност скулптура в класа на проф. Шатц. Специализирал е в Академията за изящни изкуства в Париж при известния скулптор Антонин Мерсие. Именно тук се развива големият талант на българския майстор. Тук усвоява изяществото на реалистичната скулптурна форма и пластичната красота на мрамора, ставайки пионер на мраморната снкулптура в България. В началото на Първата световна война е командирован в Рим от Министерството на културата и по-късно остава там на собствени разноски до 1927 г. От 1915 до 1926 г. редовно е излагал творбите си в годишната римска изложба. На връщане от Франция след подписване на Ньойския договор през 1919 г., Александър Стамболийски посещава Андрей Николов в Рим и го приканва да се завърне в България. През 1927 г. Андрей Николов отказва предложението да приеме италианско поданство и да остане да живее и работи в Рим и се завръща в родината. От 1931 до 1940 е професор по скулптура в НХА в София. Като такъв, той успява да създаде своя школа и да възпита последователи на изящния си стил на ваене.

Творчеството му е повлияно от Огюст Роден и от модерните тенденции от началото на ХХ-ти век. Най-известната му скулптур, призната за шедьовър в световното изкество, е „Дух и материя”, създадена в Рим през 1924 г. Сред най-познатите му творби са „Торс”, „Майчина целувка”, „Майчина гръд”, „Детски сън”, „Копнеж”, портретните бюстове на Ив. Мърквичка, Ал. Балабанов, Ст. Михайловски, Кирил Христов, бюст-паметниците на Любен Каравелов, Петко и Пенчо Славейкови в Борисовата градина. Андрей Николов е автор на фигурата на лъва (1936 г.), включена днес в Паметника на незнайния воин в София. Париж, Венеция, Рим, Прага, Загреб, Будапеща, Москва, Атина, Букурещ са само част от дестинациите на изложбите с творби на великия майстор.  Къщата-музей на Андрей Николов бе възстановена и днес в нея се помещава Център за култура и дебат „Червената къща”. Там се съхранява постоянна експозиция от творби на Андрей Николов, както и най-богатия архив за скулптора у нас.

Свързани публикации

Иван ТРИЧКОВ

Иван ТРИЧКОВ

декември 20, 2014
Филип СЕДЕФЧЕВ

Филип СЕДЕФЧЕВ

март 17, 2014
Никола ЗЛАТЕВ

Никола ЗЛАТЕВ

февруари 05, 2014
Андрей ЯНЕВ

Андрей ЯНЕВ

декември 04, 2013
Кирил ШИВАРОВ

Кирил ШИВАРОВ

ноември 21, 2013
Владимир ПЕНЕВ

Владимир ПЕНЕВ

ноември 08, 2013
Иван ГАЗДОВ

Иван ГАЗДОВ

октомври 30, 2013
Олга БЕЛОПИТОВА

Олга БЕЛОПИТОВА

октомври 22, 2013

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>