Новини Скулптура Топ — 08 ноември 2013

ЦоловапаметникДалчев портрет

Чудовищно невежество демонстрира водещата на сутрешния блок на Нова телевизия Анна Цолова. В петък сутринта на 8 ноември в нейното студио бяха поканени Петър Москов от ДСБ и Антон Кутев от БСП, за да коментират изрисуването на паметника пред централата на социалистическата партия на улица “Позитано” в София. При анонса, че паметникът е дело на гениалния проф. Любомир Далчев, с присъщата си чистосърдечност Цолова неподготвена изстреля в ефир: Какъв беше Любомир Далчев? Той не беше ли архитект?” На глупавия въпрос останалите в студиото се смутиха, но гафът бързо беше заметен с реплика на дипломирания изкуствовед Кутев, че Далчев е скулптор.Това не е първият тъп гаф на водещата. За нея е нормално да бърка БДЖ с ВМА, както направи ден по-рано. В случая с Далчев обаче лъсна сериозен пропуск в общата култура на Цолова. Специално за нея bgart.bg  ще разкаже на кратко интересни факти от последните години в живота на проф. Далчев – един от интелектуалците ни, представили България най-достойно на световната културна сцена.

Далчев работи

Любомир Далчев емигрира на 77-годишна възраст в Щатите. Това става през септември 1979 г., когато със съпругата си Ана Далчева са във Виена за  за изложба на професора. По повод закриването на изложбата Далчев обявява намерението си да дари на българската държава експозицията си и иска да емигрира със семейството си в САЩ. Въпреки даденото му обещание преди това от българското правителство за десет годишен паспорт, лично пратено от Мирчо Спасов, такъв документ не му е доставен. Първите пет години Далчев прекарва в Кливланд, Охайо. Прави паметник на Джанюариъс Макгахан в Лексингтон, проект за паметник на  Джеси Оуенс, паметник на Свободата, и редица други проекти. Две негови изложби с малка скулптура се разпродават за кратко време. Аукционната къща „Кристи“, базирана в Ню-Йорк, му предлага да го представя, но Далчев отказва поради липса на готови произведения. Далчев и съпругата му се местят в в района на Сан Франциско.

Далчев 2

Въпреки напредналата си възраст той продължава да твори — прави уникален проект от червено дърво и бронз, увенчаващ входа на Сан Франциско откъм прочутия мост „Голден Гейт“, създава редица пластики и живопис, както и многобройна графика. Умира на 11 юли 2002 г., месеци преди да навърши стогодишен юбилей. Погребан е в забележителния архитектурен комплекс „Кристалната катедрала“ в Г ардън Гроув близо до Дисни ленд и Юнивърсал пикчърс на юг от Лос Анжелос.

Далчев Сан Франциско

Паметникът на Далчев пред сградата на БСП в столицата бе изрисуван от шестима души през нощта на 7 ноември. “Художниците” бяха арестувани от полицията, а сред тях е и известният блогър Асен Генов. Той и “колегите” му боядисаха фигурите с розови глави, а под тях имаше надпис : “БКП – Позор – Кой?”.

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>